Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Dorota Biały

Fot. BBSPoziom trudności: średnieRegion: inneIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Włoska pizza z polską lebiodką - składniki:Na ciasto:30 dag
mąki2 dag
drożdżysóloliwa do formyOraz:20 dag
przecieru pomidorowego30 dag twardego
żółtego sera (np. edamski)1 puszka
anchoisświeże listki lebiodki5 dag
oliwyWłoska pizza z polską lebiodką - sposób przygotowania: Z
mąki,
drożdży rozpuszczonych w 100 ml letniej
wody i szczypty
soli wyrabiamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie wyrabiamy je przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy na placek o średnicy 30 cm i grubości 1 cm. Placek wkładamy do płaskiej, wysmarowanej
oliwą, okrągłej formy, zaginając brzeg ciasta i formując rant. Odstawiamy ciasto na 30 min do wyrośnięcia. Smarujemy ciasto
przecierem pomidorowym i układamy na nim plasterki
sera oraz filety
anchois. Pizzę posypujemy świeżymi listkami lebiodki i skrapiamy
oliwą. Pieczemy około 30 minut w mocno nagrzanym piekarniku (200°). Przed posmarowaniem placka
przecierem pomidorowym sprawdźmy, czy nie jest on zbyt kwaśny. Jeśli uznamy, że jest, możemy dodać ociupinkę
cukru.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu