ßßß Cookit - przepis na Włoska pizza z polską lebiodką

Włoska pizza z polską lebiodką

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dorota Biały
Fot. BBS
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Włoska pizza z polską lebiodką - składniki:
Na ciasto:
30 dag mąki
2 dag drożdży
sól
oliwa do formy
Oraz:
20 dag przecieru pomidorowego
30 dag twardego żółtego sera (np. edamski)
1 puszka anchois
świeże listki lebiodki
5 dag oliwy
Włoska pizza z polską lebiodką - sposób przygotowania: Z mąki, drożdży rozpuszczonych w 100 ml letniej wody i szczypty soli wyrabiamy ciasto i zostawiamy pod przykryciem na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie wyrabiamy je przez kilka minut, a następnie rozwałkowujemy na placek o średnicy 30 cm i grubości 1 cm. Placek wkładamy do płaskiej, wysmarowanej oliwą, okrągłej formy, zaginając brzeg ciasta i formując rant. Odstawiamy ciasto na 30 min do wyrośnięcia. Smarujemy ciasto przecierem pomidorowym i układamy na nim plasterki sera oraz filety anchois. Pizzę posypujemy świeżymi listkami lebiodki i skrapiamy oliwą. Pieczemy około 30 minut w mocno nagrzanym piekarniku (200°). Przed posmarowaniem placka przecierem pomidorowym sprawdźmy, czy nie jest on zbyt kwaśny. Jeśli uznamy, że jest, możemy dodać ociupinkę cukru.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174939916/wloska+pizza+z+polska+lebiodka/p