Wykonanie
szklanka
ryżu arboriospora szczypta nitek
szafranucebula pokrojona w kostkę
3 szklanki mocnego
bulionu + zapas
1/4 szklanki tartego
parmezanu30-40 g
masłaRisotto z
parmezanem i
szafranem - sposób przygotowania: Rozgrzać
masło, zeszklić
cebulę, nie rumienić. Dodać
ryż, smażyć mieszając, aż wszystkie ziarenka się natłuszczą. W odrobinie
bulionu rozetrzeć
szafran. Wlać szklankę gorącego
bulionu do
ryżu, dodać
szafran. Gotować powoli, często mieszając. Kiedy zostanie wchłonięta poprzednia ilość płynu, dolewać stopniowo następną, na początku więcej, pod koniec po troszku. Po ok. 15 minutach spróbować
ryż.
Risotto może być bardziej lub mniej płynne, milanese podaje się raczej w stałej konsystencji. Ilość płynu, który wchłonie
ryż, bywa różna, zawsze trzeba
mieć zapas gorącego
bulionu. Kiedy
ryż będzie gotowy, dodać
parmezan, zamieszać, odstawić na dwie minuty i podawać