ßßß Cookit - przepis na Risotto z parmezanem i szafranem

Risotto z parmezanem i szafranem

Wykonanie

szklanka ryżu arborio
spora szczypta nitek szafranu
cebula pokrojona w kostkę
3 szklanki mocnego bulionu + zapas
1/4 szklanki tartego parmezanu
30-40 g masła
Risotto z parmezanem i szafranem - sposób przygotowania: Rozgrzać masło, zeszklić cebulę, nie rumienić. Dodać ryż, smażyć mieszając, aż wszystkie ziarenka się natłuszczą. W odrobinie bulionu rozetrzeć szafran. Wlać szklankę gorącego bulionu do ryżu, dodać szafran. Gotować powoli, często mieszając. Kiedy zostanie wchłonięta poprzednia ilość płynu, dolewać stopniowo następną, na początku więcej, pod koniec po troszku. Po ok. 15 minutach spróbować ryż.
Risotto może być bardziej lub mniej płynne, milanese podaje się raczej w stałej konsystencji. Ilość płynu, który wchłonie ryż, bywa różna, zawsze trzeba mieć zapas gorącego bulionu. Kiedy ryż będzie gotowy, dodać parmezan, zamieszać, odstawić na dwie minuty i podawać
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/23092272/risotto+z+parmezanem+i+szafranem/p