ßßß Cookit - przepis na Kapusta wigilijna

Kapusta wigilijna

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Junona Lamcha-Grynberg
Fot. Agata Jakubowska / Agencja
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Kapusta wigilijna - składniki:
główka kapusty słodkiej i / lub 1/2 kg kapusty kiszonej
2 cebule
kilka ugotowanych grzybów suszonych
3-4 łyżki oleju
Kapusta wigilijna - sposób przygotowania: Główkę kapusty potnij na ćwiartki, ugotuj na miękko. W drugim garnku ugotuj kapustę kiszoną. Kapusty odciśnij, potem drobno poszatkuj Na głębokiej patelni na oleju zeszklij posiekaną cebulę i wrzuć poszatkowane kapusty oraz grzyby, wymieszaj i duś, aż kapusta będzie rumiana. Popieprz, posól, możesz przyprawić kminkiem lub majerankiem. Rada: tak przygotowana kapusta nadaje się również do nadziewania wigilijnych pierogów.
Zdrowe i proste dania: Młoda kapusta z młodymi ziemniakami
Kiszona kapusta i grzyby - klasyka nie tylko od święta
Taką kapustę możesz wykorzystać jako farsz do pierogów czy krokietów, albo dodać do łazanek czy grochu. Po świętach przyda się natomiast jako baza do bigosu. Kapusta wigilijna główka kapusty słodkiej i/lub 1/2 kg kapusty kiszonej 2 cebule kilka ugotowanych grzybów suszonych 3-4 łyżki oleju
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164744888/kapusta+wigilijna/p