Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor Junona Lamcha-GrynbergFot. Agata Jakubowska / AgencjaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Kapusta wigilijna - składniki:główka kapusty słodkiej i / lub 1/2 kg kapusty kiszonej2 cebulekilka ugotowanych grzybów suszonych3-4 łyżki olejuKapusta wigilijna - sposób przygotowania: Główkę kapusty potnij na ćwiartki, ugotuj na miękko. W drugim garnku ugotuj kapustę kiszoną. Kapusty odciśnij, potem drobno poszatkuj Na głębokiej patelni na oleju zeszklij posiekaną cebulę i wrzuć poszatkowane kapusty oraz grzyby, wymieszaj i duś, aż kapusta będzie rumiana. Popieprz, posól, możesz przyprawić kminkiem lub majerankiem. Rada: tak przygotowana kapusta nadaje się również do nadziewania wigilijnych pierogów.Zdrowe i proste dania: Młoda kapusta z młodymi ziemniakamiKiszona kapusta i grzyby - klasyka nie tylko od świętaTaką kapustę możesz wykorzystać jako farsz do pierogów czy krokietów, albo dodać do łazanek czy grochu. Po świętach przyda się natomiast jako baza do bigosu. Kapusta wigilijna główka kapusty słodkiej i/lub 1/2 kg kapusty kiszonej 2 cebule kilka ugotowanych grzybów suszonych 3-4 łyżki olejuPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu