Wykonanie
Makaron jest bardzo wdzięczną podstawą, jeśli chodzi o błyskawiczne obiady. Wystarczy go ugotować, a w międzyczasie "zmajstrować" jakiś prosty sos lub przygotować warzywa,
zioła i
oliwę, z którymi można go wymieszać. Sycące, pyszne i
daje dużo energii.30 dag zielonego
makaronu tagliatelle1 łyżka
oliwy30 dag
piersi indyka1 fenkuł1 obrana
pomarańcza1 łyżka
orzeszków piniowych lub innych2 łyżki posiekanego
koperkusólUgotuj
makaron al dente.
Mięso opłucz, osusz, pokrój w paseczki i
posól. W czasie, gdy
makaron się gotuje, rozgrzej na patelni
oliwę i usmaż
mięso (5 minut). Dodaj oczyszczony fenkuł i duś, aż stanie się miękki. Ewentualnie dodaj nieco
soli. Fenkuł wyjmij, lekko przestudź, przekrój na pół, a
potem wzdłuż na kilka kawałków.
Pomarańczę pokrój w kostkę. Odcedzony
makaron wymieszaj delikatnie z podsmażonym
mięsem indyka, fenkułem i kawałkami
pomarańczy. Posyp orzeszkami piniowymi i
koperkiem.