Wykonanie
Martyna Szydłowska-Adamiuk04 . 02.2016 08:42A A A
Pomidor bez smaku,
ogórek tak naszpikowany "chemią", że psuje się po jednym dniu leżenia w lodówce. Tęsknisz za kuchnia pełną warzyw i witamin? Zanim doczekamy prawdziwych wiosennych cudów, trzeba sobie poradzić inaczej. Mamy kilka pomysłów!Verrines z
wędzonym łososiem,
twarożkiem i
kiełkami stir-frypoprzednie 1/11 następne
fot. mr & mrs sandmanPełne witamin, minerałów i niskokaloryczne. A przy tym smaczne, niedrogie i łatwe do wyhodowania w domu. Jeśli połączysz je z
wędzonym łososiem i
twarożkiem, otrzymasz efektowną i wartościową przekąskę. Przepis od Mr. & Mrs. Sandman .4 plasterki filetu z
wędzonego łososia50 g
kiełków stir-fry (m.in.
bób i
soczewica)4 łyżki
chudego twarożkułyżeczka miodowej
musztardy diżońskiejszczypta posiekanego koperku/szczypiorkuświeżo zmielone
sól i
pieprzkilka kropel
oliwy z oliwekkilka kropel
soku z cytrynyOliwę należy rozgrzać na patelni, a następnie smażyć na niej
kiełki przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Rozchodzący się apetyczny aromat będzie oznaką, iż są już gotowe. Przekładamy je do miseczki i odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Za pomocą blendera lub łyżki łączymy
twarożek z odrobiną
soli,
pieprzu, szczyptą
koperku oraz
musztardą.
Łososia skrapiamy odrobiną
soku z cytryny (by ładnie nam kontrastował ze
słodyczą musztardy) i zwijamy w fantazyjne różyczki. Teraz najważniejszy etap - układanie. W przygotowanych niewielkich szklaneczkach bądź kieliszkach (np. do
wina, jak w naszym przypadku) delikatnie układamy warstwami: łyżkę
kiełków, łyżkę
twarożku i różyczkę z
łososia. Warstwy pięknie kontrastują ze sobą. Przekąska prezentuje się obłędnie i może czekać w lodówce na gości.poprzednie 1/11 następneZobacz także
Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...
Pyszna przerwa w pracy