ßßß
fot. mr & mrs sandmanPełne witamin, minerałów i niskokaloryczne. A przy tym smaczne, niedrogie i łatwe do wyhodowania w domu. Jeśli połączysz je z wędzonym łososiem i twarożkiem, otrzymasz efektowną i wartościową przekąskę. Przepis od Mr. & Mrs. Sandman .4 plasterki filetu z wędzonego łososia50 g kiełków stir-fry (m.in. bób i soczewica)4 łyżki chudego twarożkułyżeczka miodowej musztardy diżońskiejszczypta posiekanego koperku/szczypiorkuświeżo zmielone sól i pieprzkilka kropel oliwy z oliwekkilka kropel soku z cytrynyOliwę należy rozgrzać na patelni, a następnie smażyć na niej kiełki przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Rozchodzący się apetyczny aromat będzie oznaką, iż są już gotowe. Przekładamy je do miseczki i odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Za pomocą blendera lub łyżki łączymy twarożek z odrobiną soli, pieprzu, szczyptą koperku oraz musztardą. Łososia skrapiamy odrobiną soku z cytryny (by ładnie nam kontrastował ze słodyczą musztardy) i zwijamy w fantazyjne różyczki. Teraz najważniejszy etap - układanie. W przygotowanych niewielkich szklaneczkach bądź kieliszkach (np. do wina, jak w naszym przypadku) delikatnie układamy warstwami: łyżkę kiełków, łyżkę twarożku i różyczkę z łososia. Warstwy pięknie kontrastują ze sobą. Przekąska prezentuje się obłędnie i może czekać w lodówce na gości.poprzednie 1/11 następneZobacz także
Uwielbiamy tarty - na lunch, obiad, kolację...
Pyszna przerwa w pracy