Wykonanie
Zaloguj się:Jeśli nie masz
konta,ZAREJESTRUJ SIĘ» Ciasta i Desery [1819]» Potrawy z Jaj [288]» Potrawy z Ryb [470]» Potrawy z
Makaronem [220]» Potrawy z
Mięsa [1712]» Zapiekanki i Pizze [333]» Potrawy z
Grzybów [529]» Potrawy z Grilla [93]» Zupy [483]»
Owoce morza [53]» Potrawy z
serem [273]» Wigilia [531]» Wielkanoc [470]» Sałatki [659]» Sosy i pasty [326]» Surówki [251]»
Zioła i
przyprawy [61]»
Kasze weg. [82]» Jarzyny i Pasztety weg. [520]» Kanapki weg. [44]» Kotlety weg. [57]»
Napoje weg. [151]»
Pieczywo weg. [58]» Potrawy mączne weg. [268]» Zupy weg. [204]»
Przetwory weg. [91]» Inne [241]« Powrót  Opis:Czy
ryby są zdrowe w każdej postaci, także konserwy lub konserwowanych chemicznie śledzi?Można przyjąć, że tak. Jednak każdy kij ma dwa końce. Generalnie
ryby są zdrowe i powinniśmy ich spożywać o wiele więcej niż do tej
pory.
Ryby zawierają tak wiele ważnych substancji odżywczych, w tym
białka, że powinny być głównym składnikiem zbilansowanej diety. Istnieją jednakże pewne niebezpieczeństwa. Spożywanie surowych ryb (np. sushi), niesie ze sobą ryzyko związane z możliwością występowania w ich
mięsie robaków, gdyż
ryba odgrywa rolę żywiciela pośredniego dla wielu robaków pasożytniczych.
Dorsza na przykład, trzeba koniecznie poddać obróbce termicznej, aby zabić wszystkie pasożytujące w nim robaki i ich
jaja. Innym niebezpieczeństwem jest jedzenie ryb łowionych w rzekach i słodkowodnych akwenach.
Ryby te mogą zawierać, bowiem w swoim składzie wiele substancji toksycznych, które znajdują się w wodzie (
kadm, rtęć). Wysoki poziom innych substancji chemicznych, zwanych polichlorowanymi dwufenylami, stwierdzono w
tranie ryb z Morza Bałtyckiego. Poziom polichlorowanych dwufenyli jest ogólnie niższy w rybach z Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego niż w rybach odławianych na morzach. Z powodzeniem można jednak powiedzieć, że
ryby są zdrowe i należy zwiększyć ich spożycie. Aby wykorzystać w jak największym stopniu wartości pozytywne a ograniczyć negatywne, najwartościowszym sposobem przyrządzania ryb jest ich obróbka termiczna za pomocą duszenia w warzywach lub opiekanie na grillu.
Ryby konserwowe nie szkodzą zdrowiu, chociaż ich wartość odżywcza pozostawia wiele do życzenia, ze względu na niską zawartość Omega 3.Dodaj przepis do ulubionych!(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1Wykonanie:CiekawostkiKomentarze:Autor: edl26Data: 2008-12-12lubię takie
szprotki w pomidorkach to nic że z puszkiDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:» Diety [50]»
Zioła w diecie [10]» Ciekawostki [51]» Suplementy [18]» 5 Miesięcy [13]» 6 Miesięcy [17]» 7 Miesięcy [49]» 8 Miesięcy [58]» 9 Miesięcy [25]» 10 Miesięcy [48]» 11 Miesięcy [36]» 12 Miesięcy [43]» Powyżej 1 roku [99]» Koktajle [326]»
Drinki (z
Brandy) [60]»
Drinki (z
Wódką) [138]»
Drinki (z
Whisky) [60]»
Drinki (z
Koniakiem) [28]»
Herbaty [114]» Poncz [59]»
Nalewki [32]»
Alkohole [481]»
Wina [48]»
Kawy [44]» Kuchnia Hiszpańska [67]» Kuchnia Bułgarska [15]» Kuchnia Chińska [212]» Kuchnia Meksykańska [53]» Kuchnia Włoska [293]» Kuchnia Węgierska [101]» Kuchnia Czeska [9]» Kuchnia Grecka [43]» Kuchnia Francuska [162]» Kuchnia Tajlandzka [5]» Kuchnia Indonezyjska [11]» Kuchnia Turecka [14]» Kuchnia Indyjska [16]» Kuchnia Portorykańska [34]» Kuchnia Jamajki [38]» Kuchnia Wenezuelska [2]» Kuchnia Japońska [9]» Kuchnia Brazylijska [29]» Kuchnia Austriacka [29]» Kuchnia Angielska [69]» Kuchnia Pakistańska [1]» Kuchnia Libańska [6]» Kuchnia Polska [1329]» Kuchnia Słowacka [3]» Kuchnia Staropolska [115]» Kuchnia Rosyjska [0]