ßßß Cookit - przepis na Czy ryby są zdrowe w każdej postaci, także konserw

Czy ryby są zdrowe w każdej postaci, także konserw

Wykonanie

Zaloguj się:
Jeśli nie masz konta,
ZAREJESTRUJ SIĘ
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
« Powrót  
Opis:
Czy ryby są zdrowe w każdej postaci, także konserwy lub konserwowanych chemicznie śledzi?
Można przyjąć, że tak. Jednak każdy kij ma dwa końce. Generalnie ryby są zdrowe i powinniśmy ich spożywać o wiele więcej niż do tej pory. Ryby zawierają tak wiele ważnych substancji odżywczych, w tym białka, że powinny być głównym składnikiem zbilansowanej diety. Istnieją jednakże pewne niebezpieczeństwa. Spożywanie surowych ryb (np. sushi), niesie ze sobą ryzyko związane z możliwością występowania w ich mięsie robaków, gdyż ryba odgrywa rolę żywiciela pośredniego dla wielu robaków pasożytniczych. Dorsza na przykład, trzeba koniecznie poddać obróbce termicznej, aby zabić wszystkie pasożytujące w nim robaki i ich jaja. Innym niebezpieczeństwem jest jedzenie ryb łowionych w rzekach i słodkowodnych akwenach. Ryby te mogą zawierać, bowiem w swoim składzie wiele substancji toksycznych, które znajdują się w wodzie (kadm, rtęć). Wysoki poziom innych substancji chemicznych, zwanych polichlorowanymi dwufenylami, stwierdzono w tranie ryb z Morza Bałtyckiego. Poziom polichlorowanych dwufenyli jest ogólnie niższy w rybach z Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego niż w rybach odławianych na morzach. Z powodzeniem można jednak powiedzieć, że ryby są zdrowe i należy zwiększyć ich spożycie. Aby wykorzystać w jak największym stopniu wartości pozytywne a ograniczyć negatywne, najwartościowszym sposobem przyrządzania ryb jest ich obróbka termiczna za pomocą duszenia w warzywach lub opiekanie na grillu. Ryby konserwowe nie szkodzą zdrowiu, chociaż ich wartość odżywcza pozostawia wiele do życzenia, ze względu na niską zawartość Omega 3.
Dodaj przepis do ulubionych!
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Wykonanie:
Ciekawostki
Komentarze:
Autor: edl26
Data: 2008-12-12
lubię takie szprotki w pomidorkach to nic że z puszki
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
» Kuchnia Hiszpańska [67]
» Kuchnia Bułgarska [15]
» Kuchnia Chińska [212]
» Kuchnia Meksykańska [53]
» Kuchnia Włoska [293]
» Kuchnia Węgierska [101]
» Kuchnia Czeska [9]
» Kuchnia Grecka [43]
» Kuchnia Francuska [162]
» Kuchnia Tajlandzka [5]
» Kuchnia Indonezyjska [11]
» Kuchnia Turecka [14]
» Kuchnia Indyjska [16]
» Kuchnia Portorykańska [34]
» Kuchnia Jamajki [38]
» Kuchnia Wenezuelska [2]
» Kuchnia Japońska [9]
» Kuchnia Brazylijska [29]
» Kuchnia Austriacka [29]
» Kuchnia Angielska [69]
» Kuchnia Pakistańska [1]
» Kuchnia Libańska [6]
» Kuchnia Polska [1329]
» Kuchnia Słowacka [3]
» Kuchnia Staropolska [115]
» Kuchnia Rosyjska [0]
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3012/Czy-ryby-sa-zdrowe-w-kazdej-postaci,-takze-konserw