ßßß Cookit - przepis na Wegańskie brownie bezglutenowe

Wegańskie brownie bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Myślę, że to ciasto zadowoli wszystkich: wielbicieli czekolady, łasuchów uwielbiających masło orzechowe, wegan i ludzi na diecie bezglutenowej, a dodatkowo jak lubicie wytrawne ciasta, to dodając mniej cukru możecie uzyskać naprawdę niespotykany smak, w którym kluczowa będzie czekolada :)
Skład (forma 20cmx20cm)
2 szkl mąki gryczanej,
1 szkl mąki migdałowej (migdały zmielone na mąkę),
3/4 szkl wody gazowanej,
1 puszka mleka kokosowego,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli jesteście bezglutenowcami pamiętajcie o dodaniu bezglutenowego!)
6 łyżek cukru pudru, ksylitolu lub stewii w proszku(lub mniej, jesli lubicie wytrawne ciasta. Ja używam ksylitolu),
1/2 szklanki oleju,
100g gorzkiej czekolady,
szczypta soli,
2 łyżki masła orzechowego,
1 łyżka syropu klonowego lub miodu.
Mąkę gryczaną i migdałową przesiać razem z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Do przesiewania można użyć drobnego sitka bądź trzepaczki – chodzi o napowietrzenie i pozbycie się ewentualnych grudek. Do mąk dodać mleko kokosowe i olej, wymieszać do połączenia składników. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miska z nad garnkiem z gotującą się wodą) bądź w mikrofali (co 30 sekund mieszając), najlepiej nie rozpuszczać jej całkowicie, tylko wyjmując z kąpieli wodnej lub mikrofali porządnie wymieszać, aż rozpuszczą się ostatnie kawałki, wtedy mamy pewność, że unikniemy przypalenia. Do ciasta dodać lekko przesudzoną czekoladę, wymieszać i na koniec dodać wodę gazowaną. Całość lekko przemieszać, żeby woda połączyła się z ciastem, ale nie wszystkie bąbelki gazu zostały zniszczone. Masło orzechowe wymieszane z syropem bądź miodem wstawić do mikrofali, żeby łatwiej się rozprowadzało. Jeśli po podgrzaniu (około 30sekund) nadal będzie bardzo gęste to najlepiej dodać łyżkę oleju. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20cmx20cm przelać ciasto. Masło orzechowe wykładać na ciasto liniami w odległości około 2 cm, następnie przy pomocy wykałaczki bądź końcówi łyżki zrobić wzorek przeciągając lekko zanurzony w cieście patyczek po prostu prostopadle do linii masła orzechowego. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 º C i piec około 20minut.
Oceń przepis:
Przepis na
Opublikowano
2014-11-20
Czas przygotowania
10M
Czas gotowania
20M
Całkowity czas
30M
Średnia ocena
5
na podstawie 2 ocen
Bezglutenowe Ciasta Desery Dietetyczne Przepisy wegańskie
Tagi
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Pogadajmy... #1
Następny wpis
Orzechowa granola
Brownie z masłem orzechowym
Ten przepis powstał tak jak wiele wynalazków ludzk [...] Czytaj dalej +
Muffiny brownie z bezą
Ostatnio zostałam wielką fanką bezy, pasuje mi do [...] Czytaj dalej +
Uwielbiam mieć w domu małe „conieco”. [...] Czytaj dalej +
Brownie bez mąki
Brownie to klasyka. Każdy powinien nauczyć się wyk [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2014/11/weganskie-brownie-bezglutenowe