Wykonanie
Myślę, że to ciasto zadowoli wszystkich: wielbicieli
czekolady, łasuchów uwielbiających
masło orzechowe, wegan i ludzi na diecie bezglutenowej, a dodatkowo jak lubicie wytrawne ciasta, to dodając mniej
cukru możecie uzyskać naprawdę niespotykany smak, w którym kluczowa będzie
czekolada :)Skład (forma 20cmx20cm)2 szkl
mąki gryczanej,1 szkl
mąki migdałowej (
migdały zmielone na
mąkę),3/4 szkl
wody gazowanej,1 puszka
mleka kokosowego,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia (jeśli jesteście bezglutenowcami pamiętajcie o dodaniu bezglutenowego!)6 łyżek
cukru pudru,
ksylitolu lub
stewii w proszku(lub mniej, jesli lubicie wytrawne ciasta. Ja używam
ksylitolu),1/2 szklanki
oleju,100g
gorzkiej czekolady,szczypta
soli,2 łyżki
masła orzechowego,1 łyżka
syropu klonowego lub
miodu.
Mąkę gryczaną i
migdałową przesiać razem z
proszkiem do pieczenia,
cukrem pudrem i
solą. Do przesiewania można użyć drobnego sitka bądź trzepaczki – chodzi o napowietrzenie i pozbycie się ewentualnych grudek. Do mąk dodać
mleko kokosowe i
olej, wymieszać do połączenia składników.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej (miska z nad garnkiem z gotującą się
wodą) bądź w mikrofali (co 30 sekund mieszając), najlepiej nie rozpuszczać jej całkowicie, tylko wyjmując z kąpieli
wodnej lub mikrofali porządnie wymieszać, aż rozpuszczą się ostatnie kawałki, wtedy mamy pewność, że unikniemy przypalenia. Do ciasta dodać lekko przesudzoną
czekoladę, wymieszać i na koniec dodać
wodę gazowaną. Całość lekko przemieszać, żeby
woda połączyła się z
ciastem, ale nie wszystkie bąbelki gazu zostały zniszczone.
Masło orzechowe wymieszane z
syropem bądź
miodem wstawić do mikrofali, żeby łatwiej się rozprowadzało. Jeśli po podgrzaniu (około 30sekund) nadal będzie bardzo gęste to najlepiej dodać łyżkę
oleju. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20cmx20cm przelać ciasto.
Masło orzechowe wykładać na ciasto liniami w odległości około 2 cm, następnie przy pomocy wykałaczki bądź końcówi łyżki zrobić wzorek przeciągając lekko zanurzony w cieście patyczek po prostu prostopadle do linii
masła orzechowego. Foremkę z
ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 º C i piec około 20minut.




Oceń przepis:

Przepis naOpublikowano2014-11-20Czas przygotowania10MCzas gotowania20MCałkowity czas30MŚrednia ocena5na podstawie 2 ocenBezglutenowe Ciasta Desery Dietetyczne Przepisy wegańskieTagiAutor
Anna SudołZ zawodu informatyk, z
serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni
absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.Poprzedni wpisPogadajmy... #1Następny wpisOrzechowa granolaBrownie z
masłem orzechowymTen przepis powstał tak jak wiele wynalazków ludzk [...] Czytaj dalej +Muffiny brownie z
beząOstatnio zostałam wielką fanką
bezy, pasuje mi do [...] Czytaj dalej +Uwielbiam
mieć w domu małe „conieco”. [...] Czytaj dalej +Brownie bez
mąkiBrownie to klasyka. Każdy powinien nauczyć się wyk [...] Czytaj dalej +