Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Ciasto kruche ze
śliwkami i ...Piegusek z
białek »
FaworkiNa pewno lubicie te maleństwa delikatne i słodkie. Rozpływają się w ustach. Mimo że jest przy nich troch roboty, nie odstrasza mnie to wcale. Powstały dwa półmiski dla moich łasuchów, to i tak mało :) Akcja ciasto na niedziele- Smażone w głębokim
olejuSkładniki:
maka pszenna typ 500 500 g
żółtka 6 szt
śmietana 18% 7 łyżekszczypta
solispirytus lub
wódka dwie łyżki ( ja nie dałam wcale)
olej do smażeniaWykonanie:Do misy wsypałam przesianą
mąkę, dodałam
żółtka i
śmietanę oraz szczyptę
soli. Wyrobiłam mikserem ciasto aby tylko składniki się połączyły. Przełożyłam je na stolnice silikonową i zagniotłam ciasto. Podzieliłam je na trzy części. Każdą cześć wałkowałam bardzo cienko i kroiłam w paski. Każdy paseczek przekroiłam na trzy części które ponacinałam w środku. Zawijałam w rożne kształty.
Olej rozgrzałam w głębokiej patelni i smażyłam
faworki. Po usmażeniu na sito by obciekły z tłuszczu
potem obsypałam
cukrem pudrem.
Faworki wyszły bez
alkoholu, wcale tak nie naciągały tłuszczu.Smażyły ze mą :- Bożenka- Dorotka- 6niebo-
Basia-MarzenkaIzaDanusiaBożenkaMałgosiaEwaAngelikaJoasia
piątek, 15 stycznia 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .KomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter