Wykonanie
Wiem, że już po Tłustym Czwartku. Ale, przecież
faworki możemy zrobić równie dobrze na co dzień.U mnie gościły razem z Oponkami .Chrupiące i pyszne. Idealne do
kawy.
Faworki4 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru1 szklanka kwaśnej
śmietany 18%5
żółtekłyżka
spirytususzczypta
soliolej do smażenia
Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i zagnieść elastyczne ciasto.Na stolnicy rozwałkowywać kawałki ciasta na grubość 1-2mm. Wycinać prostokąty. W środku zrobić nacięcie nożem przez które przewinąć jeden z końców.
Faworki smażyć z dwóch stron na rozgrzanym
oleju.
Olej jest gotowy do smażenia kiedy po wrzuceniu kawałka
chleba zaczyna się pienić.Wyciągać łyżką cedzakową i odsączać na papierowych ręcznikach.Polać lukrem/ posypać
cukrem pudrem.