ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Wiem, że już po Tłustym Czwartku. Ale, przecież faworki możemy zrobić równie dobrze na co dzień.U mnie gościły razem z Oponkami .
Chrupiące i pyszne. Idealne do kawy.
Faworki
4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
5 żółtek
łyżka spirytusu
szczypta soli
olej do smażenia
Mąkę przesiać do miski, dodać resztę składników i zagnieść elastyczne ciasto.
Na stolnicy rozwałkowywać kawałki ciasta na grubość 1-2mm. Wycinać prostokąty. W środku zrobić nacięcie nożem przez które przewinąć jeden z końców.
Faworki smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Olej jest gotowy do smażenia kiedy po wrzuceniu kawałka chleba zaczyna się pienić.
Wyciągać łyżką cedzakową i odsączać na papierowych ręcznikach.
Polać lukrem/ posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2014/03/faworki.html