Wykonanie
Ruszyły przygotowania do Tłustego Czwartku :)Moja propozycja to pyszne
Faworki!!
Składniki:0,5 kg
mąki pszennej10
żółtek1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soliśmietana 18% (duża)
zapach waniliowyolej ok 0,5 l
cukier puderSposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, dodać 10
żółtek, 1 łyżeczka
soli i
proszku do pieczenia,
śmietanę. Wyrobić ciasto (dość długo )aż będzie miało jednolitą masę, następnie rozwałkować na gruby placek, złożyć na cztery i rozwałkować ponownie, czynność powtórzyć. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować ( po kawałku) i wykroić
faworki. Przygotowane
faworki kłaść na rozgrzany
olej ( nie może być za zimny ani za gorący ).
Olej zmienić co jakiś czas. Smażyć na złoty kolor, po usmażeniu przełożyć na talerze wyłożone ręcznikami kuchennymi. Gdy będą gotowe przekładamy do czystej miski i posypujemy
cukrem pudrem (przez siteczko).