Wykonanie
            Ruszyły przygotowania do Tłustego Czwartku :)Moja propozycja to pyszne 
Faworki!!

Składniki:0,5 kg 
mąki pszennej10 
żółtek1 łyżeczka 
proszku do pieczenia1 łyżeczka 
soliśmietana 18% (duża)
zapach waniliowyolej ok 0,5 l
cukier puderSposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, dodać 10 
żółtek, 1 łyżeczka 
soli i 
proszku do pieczenia, 
śmietanę. Wyrobić ciasto (dość długo )aż będzie miało jednolitą masę, następnie rozwałkować na gruby placek, złożyć na cztery i rozwałkować ponownie, czynność powtórzyć. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować ( po kawałku) i wykroić 
faworki. Przygotowane 
faworki kłaść na rozgrzany 
olej ( nie może być za zimny ani za gorący ). 
Olej zmienić co jakiś czas. Smażyć na złoty kolor, po usmażeniu przełożyć na talerze wyłożone ręcznikami kuchennymi. Gdy będą gotowe przekładamy do czystej miski i posypujemy 
cukrem pudrem (przez siteczko).