Wykonanie
Pyszne
ciasteczka, które przygotujecie w mniej, niż pół godziny.
Ciasteczka wychodzą lekko słodkie, a
figi i
orzechy przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Następnym razem zrobię od razu z dwóch porcji, bo zbyt szybko znikają ;).Składniki na ok. 20 sztuk:150 g
płatków orkiszowych50 g zmielonych na
mąkę płatków orkiszowych6 szt. suszonych fig2 czubate łyżki zmielonego
siemienia lnianego2 czubate łyżki
wiórków kokosowych7 szt.
orzechów włoskich1 łyżka
żurawiny1 łyżka
rodzynek125 ml soku ze
śliwek (można zastąpić
jabłkowym)2 łyżki
oleju kokosowego nierafinowanego3 łyżki
syropu daktylowego (z agawy lub
miodu)
Figi posiekaj w małą kostkę.Suche składniki wymieszaj w misce, wraz z
bakaliami.Dolej
sok śliwkowy, lekko rozpuszczony
olej kokosowy i
syrop daktylowy.Wymieszaj i odstaw na 5 minut.Z powstałej masy formuj
ciasteczka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piecz w 180'C przez 17-20 minut, do zarumienienia
ciasteczek.Do wypieku
ciasteczek użyłam bardzo dobre j jakości produktów bio i eco,otrzymanych od Intermarche. S pośród kilkunastu produkt ów, które dostałam, w ybrałam czter y :
płatk i orkiszow e, 100%
sok śliwkow y,
olej kokosow y oraz suszon e
figi.