ßßß Cookit - przepis na Kompot z Truskawek i Rabarbaru z Czarnym Pieprzem oraz Świeżym Tymiankiem

Kompot z Truskawek i Rabarbaru z Czarnym Pieprzem oraz Świeżym Tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Nie tak dawno wspominałam o swojej przedszkolnej traumie związanej z rabarbarem.
W tym roku, po wielu latach, próbuję odczarować temat. Po przepysznym cieście drożdżowym, przyszła kolej na rozprawienie się z największą kulinarną zmorą dzieciństwa - kompotem z rabarbaru. Cieszę się, że trafiłam na genialny przepis Polki - woda, rabarbar, truskawki, a do tego ziarna pieprzu i świeży tymianek. Nie mogłam się powstrzymać, by tak intrygującego zestawienia natychmiast nie wypróbować. Wyszło naprawdę świetnie i bardzo ciekawie!
źródło inspiracji: Around the kitchen table
Składniki:
700g łodyg rabrabaru
500g truskawek
2 litry wody
fruktoza do smaku - to moje ulubione słodzidło, ale możecie użyć dowolnego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
solidna garść świeżego tymianku
1 duży plaster niewoskowanej cytryny bio
listki mięty lub gałązki świeżego tymianku do dekoracji - opcjonalnie
Wykonanie:
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Rabarbar myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i (bez konieczności obierania) kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Następnie owoce wkładamy do garnka, dodajemy pieprz, tymianek, wodę i całość doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy na maleńkim ogniu przez 10 minut. Studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia kompot odcedzamy i słodzimy do smaku. Podajemy mocno schłodzony, z dodatkiem cytryny, udekorowany świeżym tymiankiem lub listkami mięty.
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/06/kompot-z-truskawek-i-rabarbaru-z.html