ßßß
O dobroczynnych właściwościach żurawiny wiedziały już nasze prababki. Współczesna nauka tylko potwierdza ludową mądrość - żurawina jest nieocenionym remedium na wiele schorzeń i przypadłości. Pomoże nam przy zapaleniu pęcherza, grypie, infekcji dróg oddechowych. Jest doskonałym antyseptykiem oraz bardzo bogatym źródłem witamin. Warto uwzględnić ją w jadłospisie, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Jedzmy więc, cieszmy się nią i smakujmy, bo żurawinowy sezon akurat teraz jest w pełnym rozkwicie. Oto 3 propozycje - wszystkie, jak to u mnie, na mniej lub bardziej słodko :-)Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej6 łyżek cukru brązowego6 łyżek lodowatej wody90g zimnego masłaDo posmarowania przed upieczeniem:1 żółtko1 łyżeczka zimnej wodyNadzienie (konfitura z żurawiny):500g owoców żurawiny świeżej lub mrożonej250g cukruskórka otarta z 1 cytrynyWykonanie:Ciasto:Z podanych składników, szybko zagniatamy jednolite ciasto, zawijamy je w folię spożywczą lub kuchenną ściereczkę i wkładamy na mi. 30 minut do lodówki.Na blacie oprószonym mąką rozwałkowujemy ciasto w kształcie koła o śr. ca 30 cmBlachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim nasze ciasto.Od środka w stronę brzegów rozprowadzamy żurawinowy farsz, pozostawiając dookoła 4-5 cm, marginesy nienadzianego ciasta, które następnie zawijamy do środka, by osiągnąć efekt widoczny na zdjęciu.Żółtko rozkłócamy z wodą i smarujemy nim zawinięte brzegi ciasta. Możemy dodatkowo posypać je odrobiną cukru.Całość pieczemy przez ca 30 minut w temperaturze 200C.Nadzienie (konfitura z żurawiny):Owoce wrzucamy do rondelka, lekko rozgniatamy i zasypujemy cukrem. Smażymy na małym ogniu, mieszając, do chwili aż masa zrobi się gęsta i szklista.Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkęDodajemy do owoców pod koniec smażeniaWrzącą konfiturę przekładamy do odpowiednio przygotowanych słoiczków (przeczytacie o tym TU), zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Robimy tak w przypadku, gdy pragniemy przechowywać ją dłużej. Do bezpośredniego spożycia wystarczy przełożyć konfiturę do miseczki i przechowywać w lodówce.współczesna nauka potwierdza ludową mądrość – żurawina to nieoceniony lek w walce z infekcjami pęcherza moczowego, przeziębieniami oraz w profilaktyce chorób serca.Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/artykuly-sponsorowane/news-dobroczynne-dzialanie-zurawiny,nId,1534960#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefoxwspółczesna nauka potwierdza ludową mądrość – żurawina to nieoceniony lek w walce z infekcjami pęcherza moczowego, przeziębieniami oraz w profilaktyce chorób serca.Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/artykuly-sponsorowane/news-dobroczynne-dzialanie-zurawiny,nId,1534960#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefoxwspółczesna nauka potwierdza ludową mądrość – żurawina to nieoceniony lek w walce z infekcjami pęcherza moczowego, przeziębieniami oraz w profilaktyce chorób serca.Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/artykuly-sponsorowane/news-dobroczynne-dzialanie-zurawiny,nId,1534960#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Życzę Wam Smacznego! :-)