ßßß Cookit - przepis na Empanadas con Piña Fresca

Empanadas con Piña Fresca

nazwa

Wykonanie

Empanadas to kruche pierożki z farszem, pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Podobno wymyślili je Portugalczycy, ale triumfy popularności święcą w Ameryce Południowej, ze szczególnym wskazaniem na Argentynę. Najczęściej przyrządza się je z wytrawnym nadzieniem, mięsnym lub warzywnym. U mnie, rzadko spotykana wersja deserowa, z ananasem, na słodko...
Empanadas con Piña Fresca czyli Słynne Argentyńskie Pierożki z Ananasem
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej
120g masła
1 łyżeczka soli morskiej
30g cukru
3 łyżki serka śmietankowego (niesolonego)
mleko w ilości potrzebnej, by ciasto ładnie się zagniotło
Nadzienie:
1,5 szklanki świeżego ananasa, pokrojonego w niedbałą kostkę
1/3 szklanki dżemu morelowego
2 płaskie łyżki bułki tartej
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania po usmażeniu
olej rzepakowy do smażenia (jeśli decydujemy się na ten rodzaj obróbki termicznej)
Wykonanie:
Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dolewając tyle mleka, ile jest niezbędne, by ciasto miało odpowiednią konsystencję (dało się uformować w kulę).
Następnie przekładamy je na posypana mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ca 0,5 cm. Potem wykrawamy krążki o średnicy 10 centymetrów.
Na krążki ciasta łyżeczką nakładamy farsz. Brzegi sklejamy podobnie jak na klasyczne polskie pierogi.
Nasze empanadas układamy na blasze i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180C przez 15 do 20 minut lub smażymy w mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu (oleju rzepakowym). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Pierożki w wersji smażonej wymagają wcześniejszego odsączenia na ręczniku papierowym.
Nadzienie:
Ananasa mieszamy z dżemem. Wrzucamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu przez około 10-12 minut aż masa zgęstnieje.
Po tym czasie zdejmujemy z ognia i łączymy z bułką tartą oraz cynamonem.
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2015/05/empanadas-con-pina-fresca.html