Wykonanie
Empanadas to kruche pierożki z farszem, pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Podobno wymyślili je Portugalczycy, ale triumfy popularności święcą w Ameryce Południowej, ze szczególnym wskazaniem na Argentynę. Najczęściej przyrządza się je z wytrawnym nadzieniem, mięsnym lub warzywnym. U mnie, rzadko spotykana wersja deserowa, z
ananasem, na słodko...
Empanadas con Piña Fresca czyli Słynne Argentyńskie Pierożki z
AnanasemSkładniki:Ciasto:250g
mąki pszennej120g
masła1 łyżeczka
soli morskiej30g
cukru3 łyżki
serka śmietankowego (niesolonego)
mleko w ilości potrzebnej, by ciasto ładnie się zagniotłoNadzienie:1,5 szklanki świeżego
ananasa, pokrojonego w niedbałą kostkę1/3 szklanki
dżemu morelowego2 płaskie łyżki
bułki tartej1/3 łyżeczki mielonego
cynamonuDodatkowo:
cukier puder do posypania po usmażeniu
olej rzepakowy do smażenia (jeśli decydujemy się na ten rodzaj obróbki termicznej)Wykonanie:Ciasto:Z podanych składników zagniatamy ciasto, dolewając tyle
mleka, ile jest niezbędne, by ciasto miało odpowiednią konsystencję (dało się uformować w kulę).Następnie przekładamy je na posypana
mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości ca 0,5 cm.
Potem wykrawamy krążki o średnicy 10 centymetrów.Na krążki ciasta łyżeczką nakładamy farsz. Brzegi sklejamy podobnie jak na klasyczne polskie pierogi.Nasze empanadas układamy na blasze i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180C przez 15 do 20 minut lub smażymy w mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu (
oleju rzepakowym). Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem. Pierożki w wersji smażonej wymagają wcześniejszego odsączenia na ręczniku papierowym.Nadzienie:
Ananasa mieszamy z
dżemem. Wrzucamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu przez około 10-12 minut aż masa zgęstnieje.Po tym czasie zdejmujemy z ognia i łączymy z
bułką tartą oraz
cynamonem.