Wykonanie

Rano przeglądając internet mignęło mi zdjęcie podobnego wypieku ale później już nie mogłam już tego znaleźć. O ile dobrze kojarzę był to serwis podaj.to ale nie jestem pewna. Nie miałam więc przepisu ale sam wygląd tak mi się spodobał, że postanowiłam spróbować zrobić naszą ulubioną
chałkę w takiej formie. Wyszło super. Nie tylko ładnie ale i smacznie. A moja córeczka była zachwycona, kiedy rozkroiłyśmy
chałkę. Kromeczce takiego nie oprze się żaden mały łasuch.Składniki:450 g
mąki15 g świeżych
drożdży1
jajko75 g
cukru200 ml ciepłego
mleka50 g
masładuża szczypta
soli3 łyżki
kakao + 2 łyżki
mlekaszczypta
kurkumyDrożdże rozmieszać z łyżką
mąki, łyżką
cukru i
mlekiem. Odstawić na kilka minut aż
drożdże ruszą.
Masło stopić i wystudzić.
Mąkę przesiać do miski,dodać
cukier, wbić
jajko, wlać rozczyn, posolić i zacząć wyrabiać. Po chwili wyrabiania wlewać powoli
masło. Kiedy ciasto będzie wyrobione oderwać niewielki kawałek ( mniej więcej wielkości pięści) a resztę podzielić na połowę. Do jednej dużej części wmiksować
kurkumę. W osobnych miskach rozdzielić
kakao: do jednej dać łyżkę a do drugiej dwie. Do każdej wlać po łyżce
mleka. Małą część ciasta wymieszać w tej misce, w której jest więcej
kakao. Pozostałe ciasto wymieszać z resztą
kakao.Wszystkie kawałki ciasta przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto wyrośnie, każdą z części podzielić na 6 kawałków.

Z najciemniejszych kawałków uformować wałeczki długości keksówki, lekko je rozwałkować. Tak samo zrobić z
ciastem żółtym. Jasne ciasto
kakaowe uformować w wałki tej samej długości co poprzednie. Na blacie podsypanym
mąką ułożyć jasne ciasto, na nim ciemne a na środku wałeczek jasnego z
kakao. Zawinąć je w roladkę. Tak samo utworzyć wszystkie 6 wałeczków.

Przygotować keksówkę. Wyścielić papierem do pieczenia. Jeśli jest niska to można wyłożyć papier wyżej, żeby ją trochę podwyższyć. Układać w niej wałeczki. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.