ßßß Cookit - przepis na Drożdzowe babeczki cynamonowe i kakaowe

Drożdzowe babeczki cynamonowe i kakaowe

nazwa

Wykonanie

porcja dla całej rodziny
czas przygotowania 2 godziny
Składniki
0,5 kg mąki
20g drożdży
szklanka mleka
4 łyżki cukru
szczypta soli
50g roztopionego masła
1 jajko
cynamon
kakao
cukier
50g roztopionego masła
Przygotowanie :
Z ciepłego mleka, drożdży, cukru oraz kilku łyżek mąki robimy zaczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście min, dodajemy resztę mąki, sól, masło i jajko, ciasto wyrabiamy przez 20min.
Jeśli się zdarzy ze potrzeba można dosypać więcej mąki, ciasto ma mieć konsystencje miękkiej plasteliny. Odstawiamy do wyrośnięcia w Ciepłe miejsce na godzinę, po czym ponownie wyrabiamy,dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na cienki placek, smarujemy masłem, posypujemy po całości cukrem i cynamonem bądź kakaem, zwijamy w rulon, i kroimy na plastry o grubości około 5 cm
Układamy na blasze ślimakiem do góry, Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180* C przez 20 min
Źródło:http://kuchniauczarownicy.blogspot.com/2012/09/drozdzowe-babeczki-cynamonowe-i-kakaowe.html