Wykonanie

porcja dla całej rodzinyczas przygotowania 2 godzinySkładniki0,5 kg
mąki20g
drożdżyszklanka
mleka4 łyżki
cukruszczypta
soli50g roztopionego
masła1
jajkocynamonkakaocukier50g roztopionego
masłaPrzygotowanie :Z ciepłego
mleka,
drożdży,
cukru oraz kilku łyżek
mąki robimy zaczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście min, dodajemy resztę
mąki,
sól,
masło i
jajko, ciasto wyrabiamy przez 20min.Jeśli się zdarzy ze potrzeba można dosypać więcej
mąki, ciasto ma
mieć konsystencje miękkiej plasteliny. Odstawiamy do wyrośnięcia w Ciepłe miejsce na godzinę, po czym ponownie wyrabiamy,dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na cienki placek, smarujemy
masłem, posypujemy po całości
cukrem i
cynamonem bądź
kakaem, zwijamy w rulon, i kroimy na plastry o grubości około 5 cmUkładamy na blasze
ślimakiem do góry, Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180* C przez 20 min