Wykonanie

Cześć!Pewnie większość z Was ubiera teraz choinkę lub zabiera się za wypiekanie pierniczków. Ja swojej choinki w tym roku niestety nie
będę ubierać-
zrobi to mama, a pierniczki upiekę dopiero w środę.Na szczęście nie muszą one leżakować i dochodzić do siebie. Mam nadzieję, że do tego czasu uda mi się wyzdrowieć bo aktualnie leżę pod kocem z gorącą
herbatą w kubku, a dookoła mnie leży stos chusteczek i lekarstw, więc nie jest lekko :c Jednak obiecałam sobie, że uda mi się w ten weekend zrobić świąteczne placuszki i udało się. Pachną tym co najlepsze, czyli
korzennymi przyprawami . Do tego ciepłe
jabłka połączone z
masłem orzechowym . Mogło być lepiej? Takie śniadanie, chociaż na trochę postawiło mnie na nogi i dało siłę do działania. Jeśli macie jeszcze całą listę spraw do załatwienia, to zatrzymajcie się na moment, przygotujcie sobie i bliskim takie śniadanie i zobaczycie, że wszystko pójdzie o wiele sprawniej :)Składniki:8 placuszków:3/4 szklanki
mąki1/3 łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
przyprawy korzennej1 łyżeczka
cukru waniliowego3/4 szklanki
mleka1
jajkomasło do smażeniadodatkowo:1
jabłko średniej wielkości1 łyżeczka
masła orzechowego1 łyżka
masłaPrzygotowanie:W miseczce roztrzepujemy
jajko, dodajemy
mleko. Następnie wsypujemy wszystkie sypkie składniki i łączymy ze sobą przy pomocy widelca. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut do lodówki- uwierzcie mi, że jest różnica przy ich wyrastaniu, jeśli troszkę pozwolimy ciastu odpocząć.W tym czasie możemy przygotować
jabłka. Wystarczy je obrać i pokroić w grubą kostkę. Następnie w garnuszku roztopić łyżkę
masła, wrzucić
owoce i dusić je przez 5-8 minut. W razie czego można wlać odrobinę
wody. Na sam koniec dodajemy
masło orzechowe i łączymy z
jabłkami.Schłodzone ciasto należy najpierw wymieszać, a następnie wykładać po łyżce masy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Smażyłam je na
maśle, które podkreśliło ich aromat i dodatkowo pozwoliło na ich zarumienienie.Usmażone placuszki przekładamy na talerzyk, posypujemy
cukrem pudrem i nakładamy
jabłka. Jeśli lubicie słodszą wersję, to polecam polać je
miodem lub
syropem klonowym, pycha!Smacznego :)


