Wykonanie
Od kiedy tylko pamiętam uwielbiałam szperać w kulinarnych gazetach mamy lub w jej notesie, gdzie znajdują się wszelkie sprawdzone i ulubione przepisy, chociaż niektóre już zapomniane. Jako malutka dziewczynka mogłam jedynie porysować w nim kwiatki i to jeszcze w wyznaczonym miejscu! Jednak teraz
mogę z niego bezkarnie korzystać i odświeżać jej przepisy, tak przez nas wszystkich lubiane.Ten przepis ma spokojnie ponad 25 lat . Kiedy mama wzięła kawałek tuż po upieczeniu, to stwierdziła, że jej z pewnością nie była tak smaczna, a to pewnie dlatego, że ja wkładam w to więcej pasji i miłości. Nie
mogę się zgodzić z jej pierwszym stwierdzeniem, ale z drugim zdecydowanie tak :)Składniki:1kg
jabłek250g
masła roślinnego4
jajka3/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 budynie
waniliowe na 3/4l
mleka1 litr
mlekaPrzygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Wrzucamy je do garnka i prużymy z niewielką ilością
wody. Dodajemy
cukier do smaku.
Margarynę ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy
żółtka. Stopniowo wsypujemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą pianę z
białek- bardzo powoli i dokładnie.
Budyń z 2 opakowań gotujemy w 1 litrze
mleka.Tortownicę smarujemy
masłem i obsypujemy
bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Następną warstwą są
jabłka oraz gorący
budyń. Na sam wierzch układamy pozostałe ciasto. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.Smacznego :)