ßßß Cookit - przepis na Duszony królik po prowansalsku

Duszony królik po prowansalsku

nazwa

Wykonanie

Jestem wielbicielką potraw z królika. To chude, smaczne mięso. Królik z oliwkami i winem smakuje genialnie.
Składniki:
królik (pokrojony na średniej wielkości poracje)
2 szalotki
2 ząbki czosnku
oliwki zielone (szklanka)
czerwone wino (szklanka)
pieprz
sól
ziele angielskie
liść laurowy
tymianek
zioła prowansalskie
pomidorki koktajlowe
oliwa
Przygotowanie:
Do rondla nalejcie odrobinę oliwy. Podsmażecie pokrojone szalotki i czosnek. Obsmażcie królika. Dodajcie szklankę wody i szklankę wina. Duście na wolnym ogniu. Dodajcie pozostałe składniki (przyprawiajcie wg uznania - ja wolę bardziej aromatyczne dania, więc nie żałuję przypraw). Duście około 2 godzin.
Duszony królik będzie smakował prawie każdemu.
Źródło:http://gotuje-i-zjadam.blogspot.com/2014/03/duszony-krolik-po-prowansalsku.html