Wykonanie
Widoczne poniżej wypieki z
ciasta francuskiego przygotowałam na (wspaniałą!) imprezę sylwestrową 2011/2012. Oczywiście sposób zwijania czy też składania
ciasta francuskiego to pełna dowolność, ja tym razem postawiłam na zawijasy. Można nieco podejrzeć zawartość takiego ślimaczka, no i rozmiar akuratny - na jeden większy kęs w sam raz! Proponuję trzy rodzaje nadzienia: ze
szpinaku,
suszonych pomidorów i włoskiej
szynki.

Składniki (w przybliżeniu, na około 60-80 sztuk):450 g
ciasta francuskiego (podzielić na tyle części na ile typów nadzienia się decydujemy, u mnie było to 6 płatów - po dwa na każde nadzienie, w razie potrzeby ciasto można lekko rozwałkować)1
jajko rozmąconenadzienie
szpinakowe: 2-3 łyżki rozmrożonego
szpinaku, odrobina
masła, ząbek
czosnku, łyżka
fety, łyżeczka
startego sera żółtego, szczypta
solinadzienie
pomidorowe: 6-8
suszonych pomidorów, łyżka
fety,
oregano lub świeża
bazylia, szczypta
pieprzu cayenne (dowolnie)nadzienie z
szynki: 4-6 plastrów (około 80 g) włoskiej
szynki (lub innej dojrzewającej), łyżka
fety, łyżeczka startego
żółtego seraPrzygotowanie:ślimaczki
szpinakowe:
Szpinak podsmażyć na
maśle dodając
sól i wciskając ząbek
czosnku. Ciasto posmarować cienko rozmąconym
jajkiem. Przy krawędzi, od której będziemy zaczynać zwijanie płatu ciasta umieścić połowę
fety,
żółtego sera oraz
szpinaku. Rozpocząć zawijanie i mniej więcej w połowie rozłożyć na cieście pozostały
szpinak i
sery, zawinąć do końca smarując ostatni fragment (brzeg) ciasta
jajkiem.ślimaczki
pomidorowe:
Pomidory posiekać drobno, można dodatkowo rozetrzeć w moździerzu. Wymieszać z
ziołami i ewentualnie
pieprzem cayenne. Ciasto posmarować cienko rozmąconym
jajkiem. Przy krawędzi, od której będziemy zaczynać zwijanie płatu ciasta umieścić połowę
fety oraz rozdrobnionych i przyprawionych
pomidorów. Rozpocząć zawijanie i mniej więcej w połowie rozłożyć na cieście pozostałe
pomidory i
fetę, zawinąć do końca smarując ostatni fragment (brzeg) ciasta
jajkiem.ślimaczki z
szynką: Ciasto posmarować cienko rozmąconym
jajkiem. Rozłożyć plastry
szynki,
fetę i
ser żółty. Zawinąć smarując ostatni fragment (brzeg) ciasta
jajkiem.Roladki z
ciasta francuskiego z nadzieniem kroić w plastry grubości ok 1,5-2 cm. Układać na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego ślimaczka posmarować rozmąconym
jajkiem. Piec w temperaturze 210°C około 15-20 minut, aż ślimaczki się zrumienią. Polecam zarówno na ciepło jak i na zimno!


