ßßß Cookit - przepis na Wytrawne ślimaczki francuskie

Wytrawne ślimaczki francuskie

nazwa

Wykonanie

Widoczne poniżej wypieki z ciasta francuskiego przygotowałam na (wspaniałą!) imprezę sylwestrową 2011/2012. Oczywiście sposób zwijania czy też składania ciasta francuskiego to pełna dowolność, ja tym razem postawiłam na zawijasy. Można nieco podejrzeć zawartość takiego ślimaczka, no i rozmiar akuratny - na jeden większy kęs w sam raz! Proponuję trzy rodzaje nadzienia: ze szpinaku, suszonych pomidorów i włoskiej szynki.
Składniki (w przybliżeniu, na około 60-80 sztuk):
450 g ciasta francuskiego (podzielić na tyle części na ile typów nadzienia się decydujemy, u mnie było to 6 płatów - po dwa na każde nadzienie, w razie potrzeby ciasto można lekko rozwałkować)
1 jajko rozmącone
nadzienie szpinakowe: 2-3 łyżki rozmrożonego szpinaku, odrobina masła, ząbek czosnku, łyżka fety, łyżeczka startego sera żółtego, szczypta soli
nadzienie pomidorowe: 6-8 suszonych pomidorów, łyżka fety, oregano lub świeża bazylia, szczypta pieprzu cayenne (dowolnie)
nadzienie z szynki: 4-6 plastrów (około 80 g) włoskiej szynki (lub innej dojrzewającej), łyżka fety, łyżeczka startego żółtego sera
Przygotowanie:
ślimaczki szpinakowe: Szpinak podsmażyć na maśle dodając sól i wciskając ząbek czosnku. Ciasto posmarować cienko rozmąconym jajkiem. Przy krawędzi, od której będziemy zaczynać zwijanie płatu ciasta umieścić połowę fety, żółtego sera oraz szpinaku. Rozpocząć zawijanie i mniej więcej w połowie rozłożyć na cieście pozostały szpinak i sery, zawinąć do końca smarując ostatni fragment (brzeg) ciasta jajkiem.
ślimaczki pomidorowe: Pomidory posiekać drobno, można dodatkowo rozetrzeć w moździerzu. Wymieszać z ziołami i ewentualnie pieprzem cayenne. Ciasto posmarować cienko rozmąconym jajkiem. Przy krawędzi, od której będziemy zaczynać zwijanie płatu ciasta umieścić połowę fety oraz rozdrobnionych i przyprawionych pomidorów. Rozpocząć zawijanie i mniej więcej w połowie rozłożyć na cieście pozostałe pomidory i fetę, zawinąć do końca smarując ostatni fragment (brzeg) ciasta jajkiem.
ślimaczki z szynką: Ciasto posmarować cienko rozmąconym jajkiem. Rozłożyć plastry szynki, fetę i ser żółty. Zawinąć smarując ostatni fragment (brzeg) ciasta jajkiem.
Roladki z ciasta francuskiego z nadzieniem kroić w plastry grubości ok 1,5-2 cm. Układać na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego ślimaczka posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 210°C około 15-20 minut, aż ślimaczki się zrumienią. Polecam zarówno na ciepło jak i na zimno!
Źródło:http://www.smakocie.com/2012/01/wytrawne-slimaczki-francuskie.html