ßßß Cookit - przepis na Chałwowo-dyniowe scramble

Chałwowo-dyniowe scramble

nazwa

Wykonanie

halvah-pumpkin scramble with hazelnuts
Wspomnienia bolą, wspomnienia inspirują do zmian. Wspomnienia, wspomnienia. Nie myślę o nich teraz, kreuję przyszłość, kreuję, co jest teraz.
Najważniejsze to znaleźć kogoś, przy którym zdania się nie kończą.
Dynia hokkaido po raz kolejny w akcji. Tym razem w formie scramble, którego nie umiem zbyt dobrze inaczej określić - ani to placek, ani omlet, ani ciastko w zamierzeniu. Po prostu scramble, wypatrzone u Maria'n.
/1 porcja/
- 200g dyni hokkaido*
- 70g płatków owsianych
- 150ml wody
- 1 łyżka kremu chałwowo-daktylowego
- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- szczypta soli
- olej
Dzień wcześniej zalewamy płatki owsiane wrzątkiem i dodajemy niewielką ilość soli. Pokrojoną dynię gotujemy na niewielkim ogniu z odrobiną wody
do jej zmiękczenia. Rozgniatamy ją widelcem, a następnie mieszamy z płatkami, cynamonem, ekstraktem z wanilii, kremem oraz orzechami. Podsmażamy scramble na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju do momentu, kiedy masa się zetnie i lekko zarumieni.
*dynia hokkaido jest moją ulubioną - przy okazji jest bardzo mącznista, niemniej można zastąpić ją innym rodzajem dyni
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/10/471-monday-chawowo-dyniowe-scramble.html