Wykonanie
halvah-pumpkin scramble with hazelnuts
Wspomnienia bolą, wspomnienia inspirują do zmian. Wspomnienia, wspomnienia. Nie myślę o nich teraz, kreuję przyszłość, kreuję, co jest teraz.Najważniejsze to znaleźć kogoś, przy którym zdania się nie kończą.
Dynia hokkaido po raz kolejny w akcji. Tym razem w formie scramble, którego nie umiem zbyt dobrze inaczej określić - ani to placek, ani omlet, ani
ciastko w zamierzeniu. Po prostu scramble, wypatrzone u Maria'n./1 porcja/
- 200g dyni hokkaido*- 70g
płatków owsianych- 150ml
wody- 1 łyżka kremu
chałwowo-
daktylowego- 1/3 łyżeczki ekstraktu
waniliowego- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 2 łyżki posiekanych
orzechów laskowych- szczypta
soli-
olejDzień wcześniej zalewamy
płatki owsiane wrzątkiem i dodajemy niewielką ilość
soli. Pokrojoną
dynię gotujemy na niewielkim ogniu z odrobiną
wodydo jej zmiękczenia. Rozgniatamy ją widelcem, a następnie mieszamy z
płatkami,
cynamonem, ekstraktem z
wanilii, kremem oraz
orzechami. Podsmażamy scramble na niewielkiej ilości rozgrzanego
oleju do momentu, kiedy masa się zetnie i lekko zarumieni.*
dynia hokkaido jest moją ulubioną - przy okazji jest bardzo mącznista, niemniej można zastąpić ją innym rodzajem dyni