Wykonanie
cynamonowa owsianka z
waniliową chałwą i
jabłkiemSztandarowy produkt firmy Odra - powszechnie znana i lubiana, teraz także przeze mnie,
chałwa. Słodki, delikatny smak, u mnie -
waniliowy. Przesyłka w końcu doczekała się otwarcia i nie miałam wątpliwości, że pierwszym przepisem z
chałwą w roli głównej musi być przepis
śniadaniowy; tak więc jest, jest owsianka! Dodatek
chałwy okazał się strzałem w dziesiątkę, pod wpływem ciepła delikatnie się rozpuszcza, a owsianka jest dzięki niej niezwykle gęsta i delikatnie słodka. To naprawdę idealny sposób na rozpoczęcie dnia, szczególnie gdy za oknem psuje się pogoda, słońce się chowa, za to przypomina nam o sobie deszcz.
Chałwa to nie tylko słodka przyjemność dla podniebienia, to również zdrowie.CYNAMONOWA OWSIANKA Z
CHAŁWĄ i
jabłkiemPrzepis (jedna porcja):50g
płatków owsianychszklanka
wody1/2
jabłkałyżeczka
cynamonu100g
chałwy waniliowej
Płatki owsiane wymieszać z
cynamonem, zalać
wodą i zagotować. Gdy owsianka będzie już odpowiednio gęsta, zdjąć ją z ognia, wkroić 50g
chałwy i dokładnie wymieszać, aż ta się rozpuści. Gotową owsiankę przelać do miski.
Jabłko pokroić w plasterki. Udekorować nimi owsiankę. Dodać resztę
chałwy.