ßßß Cookit - przepis na Szarlotkowa zapiekanka jaglana

Szarlotkowa zapiekanka jaglana

nazwa

Wykonanie

apple pie millet groats
Ta wersja jaglanki to chyba kwintesencja jesiennych smaków. Jak sięgam pamięcią, już dwa lata temu moją ulubioną jaglankę przyrządzałam z jabłkiem, cynamonem i bakaliami. Dziś pod wpływem przepisu Blaithin nieco urozmaicam tę wersję. Uważam, że przyrównanie jej smaku do "szarlotkowego" jest jak najbardziej trafne.
/1 porcja/
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 100ml mleka
- 1 średnie jabłko
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- płaska łyżeczka masła
- szczypta soli
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Kaszę jaglaną płuczemy najpierw w zimnej, a następnie gorącej wodzie. W garnuszku zagotowujemy 150ml wody, wrzucamy kaszę i gotujemy do wchłonięcia wody. Następnie dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii, syrop z agawy, łyżeczkę masła oraz 1 łyżkę rodzynek. Kiedy kasza wchłonie płyn, zdejmujemy garnek z gazu. Jabłko ścieramy na tarce, a następnie mieszamy z resztą bakalii i cynamonem. W kokilce układamy warstwami kaszę i masę jabłkową. Wkładamy kokilkę do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy 20 minut.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/10/456-sunday-szarlotkowa.html