Wykonanie
Mam słabość do
ciasta drożdżowego z uwagi na miłe wspomnienia z dzieciństwa. Moja Babcia była specjalistką od tego typu ciasta, a ja uwielbiałam patrzeć, jak Babcia skrupulatnie i z wielką cierpliwością je przygotowywała. I ten aromat pieczonego ciasta rozchodzący się po kuchni :) Kontynuując
serię dyniową postanowiłam upiec
ciasto drożdżowe z
dynią. Zamiast
rodzynek użyłam
żurawiny. Posiłkowałam się tym przepisem.Składniki na formę o wymiarach 13 x 30 cm:375 g
mąki pszennej (ok. 2,2 szklanki) + 2 łyżeczki na rozczyn1,5 łyżeczki
drożdży suchych (ok. 6 g) lub 12 g
drożdży świeżych1/4 szklanki
mleka1/4 szklanki
cukru + 2 łyżeczki na rozczyn2
żółtkaskórka starta z 1
pomarańczy (uprzednio wyparzonej)50 g
masła (stopionego i wystudzonego)100 g puree z dyniszczypta
solipół szklanki
suszonej żurawiny1
jajko + 1 łyżka
mleka do posmarowania
płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)Zrobić rozczyn. W dużym kubku połączyć razem
drożdże, 2 łyżeczki
cukru, 2 łyżeczki
mąki oraz podgrzane
mleko (w przypadku użycia
drożdży świeżych
mleko należy podgrzać do temperatury 37 ° C, a w przypadku
drożdży suchych
mleko powinno
mieć temperaturę 45 ° C). Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć, przykryć kubek ściereczką i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z 1/4 szklanki
cukru na kogiel mogiel. Dodać do niego puree
dyniowe, skórkę z
pomarańczy i wymieszać za pomocą
łopatki. W dużej misce połączyć
mąkę ze szczyptą
soli. Dodać puree z
żółtkami, wyrośnięty zaczyn
drożdżowy i wyrabiać, stopniowo dodając wystudzone
masło, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Dać odpocząć 5 minut, dodać
żurawinę i jeszcze raz wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto krótko wyrobić jeszcze raz. Uformować podłużny kształt i przełożyć do wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia (na kolejną godzinę).Wierzch ciasta wysmarować
jajkiem rozmąconym z
mlekiem. Opcjonalnie można posypać
płatkami migdałów, ale trzeba wówczas uważać, by zanadto się nie przypiekły. W związku z tym w połowie pieczenia można przykryć wierzch ciasta folią aluminiową.Piec w nagrzanym do 175 ° C piekarniku przez 35 - 45 minut (bez termoobiegu).Uwaga: aby przygotować puree z dyni należ y ją umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wydrąż y ć łyż k ą ś rodek z nasionami i ułoż y ć na blaszce skó rk ą do dna. Przykryć folią aluminiową i piec do mię kko ś ci, ok. 60-90 minut (w zależ no ści od wielkości kawałków) w temperaturze 180 ° C. Ostudzić, usunąć skórkę i za pomocą blendera zmiksować na puree.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: