ßßß Cookit - przepis na Dyniowe ciasto drożdżowe z suszoną żurawiną

Dyniowe ciasto drożdżowe z suszoną żurawiną

nazwa

Wykonanie

Mam słabość do ciasta drożdżowego z uwagi na miłe wspomnienia z dzieciństwa. Moja Babcia była specjalistką od tego typu ciasta, a ja uwielbiałam patrzeć, jak Babcia skrupulatnie i z wielką cierpliwością je przygotowywała. I ten aromat pieczonego ciasta rozchodzący się po kuchni :) Kontynuując serię dyniową postanowiłam upiec ciasto drożdżowe z dynią. Zamiast rodzynek użyłam żurawiny. Posiłkowałam się tym przepisem.
Składniki na formę o wymiarach 13 x 30 cm:
375 g mąki pszennej (ok. 2,2 szklanki) + 2 łyżeczki na rozczyn
1,5 łyżeczki drożdży suchych (ok. 6 g) lub 12 g drożdży świeżych
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru + 2 łyżeczki na rozczyn
2 żółtka
skórka starta z 1 pomarańczy (uprzednio wyparzonej)
50 g masła (stopionego i wystudzonego)
100 g puree z dyni
szczypta soli
pół szklanki suszonej żurawiny
1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)
Zrobić rozczyn. W dużym kubku połączyć razem drożdże, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki mąki oraz podgrzane mleko (w przypadku użycia drożdży świeżych mleko należy podgrzać do temperatury 37 ° C, a w przypadku drożdży suchych mleko powinno mieć temperaturę 45 ° C). Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć, przykryć kubek ściereczką i odstawić rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z 1/4 szklanki cukru na kogiel mogiel. Dodać do niego puree dyniowe, skórkę z pomarańczy i wymieszać za pomocą łopatki. W dużej misce połączyć mąkę ze szczyptą soli. Dodać puree z żółtkami, wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiać, stopniowo dodając wystudzone masło, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Dać odpocząć 5 minut, dodać żurawinę i jeszcze raz wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić jeszcze raz. Uformować podłużny kształt i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia (na kolejną godzinę).
Wierzch ciasta wysmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Opcjonalnie można posypać płatkami migdałów, ale trzeba wówczas uważać, by zanadto się nie przypiekły. W związku z tym w połowie pieczenia można przykryć wierzch ciasta folią aluminiową.
Piec w nagrzanym do 175 ° C piekarniku przez 35 - 45 minut (bez termoobiegu).
Uwaga: aby przygotować puree z dyni należ y ją umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wydrąż y ć łyż k ą ś rodek z nasionami i ułoż y ć na blaszce skó rk ą do dna. Przykryć folią aluminiową i piec do mię kko ś ci, ok. 60-90 minut (w zależ no ści od wielkości kawałków) w temperaturze 180 ° C. Ostudzić, usunąć skórkę i za pomocą blendera zmiksować na puree.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/10/dyniowe-ciasto-drozdzowe-z-suszona.html