ßßß Cookit - przepis na Bakłażan zapiekany z kozim serem

Bakłażan zapiekany z kozim serem

nazwa

Wykonanie

Przystawka dla 4 osób (moja ulubiona).
Składniki:
2 bakłażany
3 cebule (u mnie czerwone)
200 g koziego sera (Sainte Maure, Soignon)
2 łyżki uprażonego słonecznika
2 łyżki bułki tartej
2 szczypty ziół prowansalskich
sól morska
pieprz
2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Bakłażany umyte przeciąć na pól i wstawić do pieca na 5-10 minut, tak aby móc następnie wydrążyć łyżką z nich miąższ. Na patelni podsmażyć na rozgrzanej oliwie pokrojon ą w kółeczka cebul ę, dodać pokrojony w kostkę miąższ z bakłażana, przyprawić delikatnie sol ą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i podsmażyć całość. Przełożyć do lódek z bakłażana, ułożyć plastry sera, obsypać lekko bułką tart ą i ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze 210 stopni około 15 minut. Podawać z sosem balsamicznym uzyskanym podczas gotowania się octu balsamicznego z cukrem.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/01/bakazan-zapiekany-z-kozim-serem.html