ßßß
Cookit - przepis na Bakłażan zapiekany z kozim serem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Bakłażan zapiekany z kozim serem
Składniki
Bakłażan
Cebula
Ser kozi
Słonecznik
Bułka tarta
Zioła prowansalskie
Sól morska
Pieprz
Oliwa z oliwek
Wykonanie
Przystawka dla 4 osób (moja ulubiona).Składniki:2
bakłażany
3
cebule
(u mnie czerwone)200 g
koziego sera
(Sainte Maure, Soignon)2 łyżki uprażonego
słonecznika
2 łyżki
bułki tartej
2 szczypty
ziół prowansalskich
sól morska
pieprz
2 łyżki
oliwy
Wykonanie:
Bakłażany
umyte przeciąć na pól i wstawić do pieca na 5-10 minut, tak aby móc następnie wydrążyć łyżką z nich miąższ. Na patelni podsmażyć na rozgrzanej
oliwie
pokrojon ą w kółeczka
cebul
ę, dodać pokrojony w kostkę miąższ z
bakłażana
, przyprawić delikatnie sol ą,
pieprzem
,
ziołami prowansalskimi
i podsmażyć całość. Przełożyć do lódek z
bakłażana
, ułożyć plastry
sera
, obsypać lekko
bułką tart
ą i
ziarnami słonecznika
. Piec w temperaturze 210 stopni około 15 minut. Podawać z
sosem balsamicznym
uzyskanym podczas gotowania się
octu balsamicznego
z
cukrem
.
Smacznego.
Źródło:
http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/01/bakazan-zapiekany-z-kozim-serem.html
Przepisy powiązane
Słonecznikowo-cebulowa pasta do chleba
Słonecznikowo-cebulowa pasta do chleba
Słonecznikowo-cebulowa pasta do chleba
Słonecznikowo-cebulowa pasta do chleba
Słonecznikowo-cebulowa pasta do chleba
Składniki powiązane (0)