Wykonanie
Karnawał się zaczął, zatem można sobie pozwolić na coś słodkiego.Dziś chciałabym Wam zaproponować kolejny przepis na karnawał - Strauben.Strauben czy stràboli, stràuli, o fortaie to typowe tyrolskie naleśniki w kształcie
ślimaka.Idealne w czasie karnawału, ale można je robić również przez cały rok.Deser jest bardzo popularny na festynach czy festiwalach ulicznych Tyrolu.Strauben są pyszne, wciągają i bardzo szybko znikają.Przygotowanie ich nie jest trudne.Polega na wylewaniu ciasta przez lejek okrężnymi ruchami na gorący głęboki tłuszcz.Zapraszam ;-)

Składniki na 24 strauben:250 ml
mleka40 g
masła100 g
cukru250 g
mąki pszennejszczypta
soli2
jajka2
białka2 łyżki Grappy
dżemcukier puder do posypania
olej do smażenialejekPrzygotowanie:Podgrzewamy
mleko z
masłem i
cukrem. Mieszamy aż
masło się roztopi. Ściągamy z ognia. Dodajemy
mąkę i
sól, mieszamy aż do połączenia składników.

Dodajemy
jajka i
białka.

Mieszamy delikatnie masę.Na samym końcu dodajemy grappę i mieszamy.Rozgrzewamy
olej, który powinien
mieć temperaturę 180 -190°C.Warto zrobić próbę z małą ilością ciasta, aby go nie spalić.Porcję ciasta nalewamy do lejka kuchennego małą chochelką do zupy - aby ciasto się nie wylało palcem i papierem zakrywamy dolny otwór.

Zdejmujemy palec i wylewamy ciasto na tłuszcz - wylewamy ciasto ruchem spiralnym, tak aby nie było za dużo przerw.

Smażymy do zbrązowienia, po czym przewracamy na drugą stronę i dosmażamy.Posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy
dżemem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)