ßßß
Składniki na 24 strauben:250 ml mleka40 g masła100 g cukru250 g mąki pszennejszczypta soli2 jajka2 białka2 łyżki Grappydżemcukier puder do posypaniaolej do smażenialejekPrzygotowanie:Podgrzewamy mleko z masłem i cukrem. Mieszamy aż masło się roztopi. Ściągamy z ognia. Dodajemy mąkę i sól, mieszamy aż do połączenia składników.
Dodajemy jajka i białka.
Mieszamy delikatnie masę.Na samym końcu dodajemy grappę i mieszamy.Rozgrzewamy olej, który powinien mieć temperaturę 180 -190°C.Warto zrobić próbę z małą ilością ciasta, aby go nie spalić.Porcję ciasta nalewamy do lejka kuchennego małą chochelką do zupy - aby ciasto się nie wylało palcem i papierem zakrywamy dolny otwór.
Zdejmujemy palec i wylewamy ciasto na tłuszcz - wylewamy ciasto ruchem spiralnym, tak aby nie było za dużo przerw.
Smażymy do zbrązowienia, po czym przewracamy na drugą stronę i dosmażamy.Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy dżemem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)