Wykonanie
Tak zasmakowałam w truflach, że postanowiłam trochę z nimi poeksperymentować. Po
czekoladowych, przyszła
pora na wersję bardziej polską - z
suszonymi śliwkami i
orzechami włoskimi. Ta wersja także nadaje się dla osób będących na diecie redukcyjnej. Zastępuje kupne
słodycze i pomaga pozbyć się
słodyczowego głoda :) Oczywiście możecie eksperymentować ze składnikami. Jeśli ktoś potrzebuje więcej
cukru, może dodać troszkę
miodu do masy.
Gorzką czekoladę także można zastąpić inną, wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej ;)przepis na 20
trufli
200g
śliwek suszonych100g
orzechów włoskich50g
sezamu50g
gorzkiej czekolady3 łyżki gorzkiego
kakaoŚliwki przełóż do niewielkiego garnka, zalej je 100ml
wody i gotuj do czasu, aż będą miękkie. Następnie odstaw je na chwilę do przestygnięcia. W tym czasie zmiksuj
orzechy włoskie. Ciepłą masę
śliwkową zmiksuj dokładnie z
czekoladą. Gotową masę oraz
sezam dodaj do
orzechów włoskich. Całość wymieszaj dokładnie, tak aby składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę zawiń w folię spożywczą i włóż na ok. 30 minut do lodówki. Gdy masa się już schłodzi, formuj z niej niewielkie kulki, każdą z nich obtocz w
kakao. Gotowe
trufle włóż jeszcze na 1h do lodówki.Smacznego ;)

