Wykonanie
Przepis na to ciasto pochodzi z ks i ążki Paula Hollywooda "Ho w to bake". O d razu mi się spodobało - bo prze cież połączenie
kokosa,
migdałów, pekanów i
suszonych owoców nie może nie być smacz ne. I r zeczywiś cie wyszł o rewelacyjne. Autor do stał przepis na Barbadosie, czyli chyba naprawdę chlebek jest karaibski ;)- 200 g zwykłej
mąki- 25 0g
mąki pełnoziarnistej- 25g p roszku do pieczenia- 18 0 g
cukru- 110g wiór ków
kokosowych- 80g
rodzynek- 70 g pekanów- 50g kandyzowanych w iśni- 20g
migdałów w płatkach- 110g
masła- 1 łyże cz ka esencji
migdał owej- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 1
jajko- 100ml
wody1) Wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia, 150g
cukru, 80g wi ó rków
kokosowych, rodzy n ki, z grubsza pokruszone pekany, ka ndyzowane
wiśnie,
migdały w p łatkach.2) Dodać stopi one
masło i wymieszać.3) Dod ać esencję
migd ałową i
wani liową,
jajko i
wodę.4) Dokładnie wymieszać i wyro bić c iasto na blacie przez 1 min utę.5) Uformować ciasto na wielkość formy (dużej keksówki) i umie ścić w niej .6) Wzd łuż ciasta zro bić spore wgłębienie, wymieszać re sztę
cukru i
wiórków kokosowych i przełożyć do utworzonego wgłębienia.7) Zalepić ciasto i piec pr zez 1 godzinę l ub aż będzie złote i wyrośnie.Czas przygotowania: 1 1/2 godzinyLiczba porcji : 10Kalory czność jednej porcji: 480 kcal