ßßß
Dla przeciwwagi do poprzedniego postu, poświęconego słodkim smakom (tort), dziś doznania smakowe niejako z przeciwległej strony, to znaczy słony smak i moje ulubione śledzie w śmietanie. Zrobione odpowiednio wcześniej przed podaniem, serwowane z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, śmiało mogą startować o prym zwycięstwa w rankingu, smacznych a przy tym prostych i szybkich w przygotowaniu potraw.Jeżeli nie jesteśmy zwolennikami nazbyt słonych śledzi, przed przygotowaniem potrawy, moczymy je w wodzie. Oczywiście, musimy uważać, aby za długo się nie przebywały w wodzie, bo stracą zupełnie swój smak (nie dłużej niż godzinę).
Składniki:* śledzie (płaty, 1 kg). [Oczywiście lepsze są pełne tuszki śledzia, z ikrą i "mleczem", które dodajemy do sosu, ale moja rodzina nie lubi takiej wersji, więc robię wersję light z samych płatów a'la matias]* ziemniaki (duże, 1 kg)* jabłko (duże, 1 sztuka, o smaku słodko-kwaśnym)* cebula (duża, 1 sztuka)* śmietana (18%, 2 x 400 g)* ocet (10%, wiem, że nie zdrowo, ale na prawdę moim zdaniem w tej konkretnej potrawie nic nie zastąpi jego smaku, cytryna nie da takiego efektu, zresztą sporadycznie można zastosować) 2-3 łyżki* cukier (2-3 łyżki)* pieprz ziarnisty (kilkanaście ziaren)* ziele angielskie (kilka ziaren)* liść laurowy (2-3 listki)Wykonanie:Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy obrane i starte jabłko, pokrojoną w bardzo cienkie półtalary cebule, i pozostałe składniki. Ocet, cukier, przyprawy. Na koniec dodajemy płaty śledziowe (po wymoczeniu kroimy w paski, ja dzielę jeden płat na trzy części). Pozostawiamy w lodówce na co najmniej 2-3 godziny. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.Smacznego.