Wykonanie
Przepyszny koktajl ze
świeżego szpinaku,
awokado,
cytryny,
jabłek,
natki pietruszki oraz
wody. Ten koktajl to bomba witaminowa, dla każdego! Absolutnie nie czuć
szpinaku, to informacja dla tych, co za nim nie przepadają. Smak ma słodki, moi goście ocenili, że to koktajl z
kiwi. Przepis mojego autorstwa.


Składniki: ( 2 duże szklanki z IKEI lub 4 małe)3 garście świeżych liści
szpinaku1 dojrzałe
awokado2
jabłka1
cytryna - sokgarść
natki pietruszkiwodaSposób przygotowania:Wszystkie składniki połącz i zmiksuj na gładki koktajl. Gęstość
napoju reguluj
wodą. Na zdrowie!Dlaczego warto jeść
szpinak i awokado?Liście
szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Zawierają beta-karoten, witaminę C, potas, żelazo, kwas foliowy oraz witaminę K, która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu
krwi.
Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, ponieważ jest źródłem magnezu, wykazuje właściwości uspokajające. Zielone liście są niskokaloryczne mają 16 kcal w 100g. Najlepszy jest
świeży szpinak w sezonie, zrezygnuj z mrożonek!
Awokado słynie z działania zapobiegającego powstawaniu cukrzycy oraz z obniżania poziomu cholesterolu we
krwi. Okazuje się również, że zawiera antyoksydanty o wyjątkowych właściwościach. Antyoksydanty znajdujące się w innych warzywach czy owocach, np. marchewkach lub pomidorach, nie mają takiego działania. Według uczonych
awokado nie tylko ma działanie przeciwstarzeniowe, ale może również chronić przed
rakiem.