ßßß Cookit - przepis na Zielony koktajl warzywno - owocowy

Zielony koktajl warzywno - owocowy

nazwa

Wykonanie

Przepyszny koktajl ze świeżego szpinaku, awokado, cytryny, jabłek, natki pietruszki oraz wody. Ten koktajl to bomba witaminowa, dla każdego! Absolutnie nie czuć szpinaku, to informacja dla tych, co za nim nie przepadają. Smak ma słodki, moi goście ocenili, że to koktajl z kiwi. Przepis mojego autorstwa.
Składniki: ( 2 duże szklanki z IKEI lub 4 małe)
3 garście świeżych liści szpinaku
1 dojrzałe awokado
2 jabłka
1 cytryna - sok
garść natki pietruszki
woda
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połącz i zmiksuj na gładki koktajl. Gęstość napoju reguluj wodą. Na zdrowie!
Dlaczego warto jeść szpinak i awokado?
Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Zawierają beta-karoten, witaminę C, potas, żelazo, kwas foliowy oraz witaminę K, która odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi. Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, ponieważ jest źródłem magnezu, wykazuje właściwości uspokajające. Zielone liście są niskokaloryczne mają 16 kcal w 100g. Najlepszy jest świeży szpinak w sezonie, zrezygnuj z mrożonek!
Awokado słynie z działania zapobiegającego powstawaniu cukrzycy oraz z obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Okazuje się również, że zawiera antyoksydanty o wyjątkowych właściwościach. Antyoksydanty znajdujące się w innych warzywach czy owocach, np. marchewkach lub pomidorach, nie mają takiego działania. Według uczonych awokado nie tylko ma działanie przeciwstarzeniowe, ale może również chronić przed rakiem.
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/05/zielony-koktajl-warzywno-owocowy.html