Wykonanie

Jak wiecie generalnie nie piekę słodkości, jednak przychodzi czasem taki dzień, że przy tej okoliczności podać coś wypada ;-) Na to ciasto bez pieczenia czaiłam się już od jakiegoś czasu. Skoro nadarzyła się okazja, a piekarnik miałam ciągle zajęty decyzja została podjęta. Koleżanka, która mi podawała przepis wykłada jeszcze jedną warstwę
dżemu porzeczkowego. Ja go nie dałam, ale następnym razem spróbuję z nim.W przepisie była masa budyniowa z dodatkiem
masła. Jak wszyscy wiedzą nie jadam mas
maślanych. Tradycyjnie zastąpiłam
masło serkiem mascarpone i efekt był wspaniały:-)


Składniki:6 paczek
herbatników ( wszystko zależy od wielkości blachy, na moją było za mało i dodałam jeszcze parę
krakersów),puszka masy kajmakowej 400 g,2 budynie
śmietankowe lub
waniliowe,1
serek mascarpone (250 g),0,5 - 0,75 litra
mleka,1/3 szklanki
cukru,500 ml
śmietany 30% tł,2 śmietanfixy,
czekolada gorzka do posypania.Przygotowanie:Ugotować
budyń z
cukrem na
mleku. Wystudzić.
Serek ucierać mikserem, dodając po łyżce budyniu.
Herbatniki ułożyć ściśle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na pierwszą warstwę wylać podgrzaną masę kajmakową. Ułożyć druga warstwę
ciastek (mogą być to
krakersy). Wylać masę budyniową. Przykryć trzecią warstwą
ciastek. Teraz ubić należy zimną
śmietanę wymieszaną ze śmetanfixami. Wyłożyć na wierzch. Przykryć formę folią i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki, żeby warstwy
ciastek zmiękły. Przed podaniem posypać startą
gorzką czekoladą.