Wykonanie
Omlety były już znane w czasach starożytnego Rzymu, jednakże dopiero Francuzi je udoskonalili. Do polski trafiły dzięki zamiłowaniom Marysienki Sobieskiej ;).

Składniki : dla 1 osoby3
jajka3 plasterki
chudej szynki1 mała
cebulasól,
pieprz,
natka pietruszki lub
szczypiorkuoliwa z oliwekOpis przygotowania :czas ok 10 min.1.Na rozgrzaną patelnie wlać niewielką ilość
oliwy i podsmażyć na niej
szynkę następnie odłożyć na talerz. Na ten sam tłuszcz w sypać pokrojoną drobno
cebulkę i zeszklić.2.
Jajka dobrze rozmącić z
solą i
pieprzem, wlać na zeszkloną
cebulkę i smażyć na małym ogniu. Można przykryć pokrywką wówczas góra szybciej się zetnie i łatwiej obrócimy omleta, chociaż niektórzy nie smażą już z drugiej strony.3. Usmażony omlet posypujemy pociętą w paseczki uprzednio upieczoną
szynką i posypujemy
zieleniną.Smaczne i pożywne śniadanie.

Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy