ßßß
Składniki :25 dag mąki pszennejok. 1/2 szklanki ciepłego mleka2,5 dag świeżych drożdży1 łyżeczka cukruszczypta soliOpis wykonania :1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę mąki i mleko. Odstawiamy by zaczyn urósł. Gdy urośnie dodajemy do mąki wraz z solą i dokładnie wyrabiamy dopóki nie zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie. Jeżeli będzie zbyt klejące dodajemy trochę mąki.2. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy na grubość 5- 8 mm i wykrawamy kółka. Każdy kawałek rozciągam lub lekko wałkuje układam owoce i lekko posypuje cukrem. Zakładam końce ciasta tworząc kulkę i dobrze sklejam, odstawiam do ponownego wyrośnięcia.