Wykonanie
Uwielbiam kluski na parze mogłabym je jeść bez końca :) zwłaszcza te nadziewane
jagodami.

Składniki :25 dag
mąki pszennejok. 1/2 szklanki ciepłego
mleka2,5 dag świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukruszczypta
soliOpis wykonania :1.
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżeczkę
cukru, odrobinę
mąki i
mleko. Odstawiamy by zaczyn urósł. Gdy urośnie dodajemy do
mąki wraz z
solą i dokładnie wyrabiamy dopóki nie zacznie odchodzić od ręki i będzie gładkie. Jeżeli będzie zbyt klejące dodajemy trochę
mąki.2. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy na grubość 5- 8 mm i wykrawamy kółka. Każdy kawałek rozciągam lub lekko wałkuje układam
owoce i lekko posypuje
cukrem. Zakładam końce ciasta tworząc kulkę i dobrze sklejam, odstawiam do ponownego wyrośnięcia.





3. Przygotowujemy garnek z
wodą, jeżeli nie macie garnka do gotowania na parze wystarczy duży płaski rondel nalewamy do niego
wody i kładziemy czystą bawełnianą ściereczkę na wierzch garnka. Mocno naciągamy i obwiązujemy najlepiej dratwą, przy okazji tak zwijamy ścierkę by się nam nie przypaliła :). Przykrywamy drugim rondlem lub dużą wypukłą pokrywką do zagotowania się
wody.4. Pampuchy układamy na ściereczce i gotujemy 10 minut, polewamy sosami lub rozpuszczonym
masełkiem. Najszybszy sosik to
śmietana 12% z
cukrem mmm pycha ;)






