ßßß Cookit - przepis na Pissaladiere

Pissaladiere

nazwa

Wykonanie

Kolejny pomysł Małgosi w serii "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem było łatwo :D nawet za łatwo, ale jak pysznie. Francuskie smaki, bardzo dobrze znane szczególnie w Nicei czy Cote d'Azur. Przepis pochodzi z książki "Księga smaków Prowansji" Diane Holuige. Polecam bo chlebek jest bardzo pyszny :).W przygotowaniach pomagał mi mały pomocnik :D.
Składniki :
Cytuje
250 ml wody
45 g świeżych drożdży lub 1 płaska suchych
2 łyżki oliwy + 80 ml
szczypta soli
1 i 1/2 kg cebuli pokrojonej w plasterki
3-4 gałązki świeżego tymianku - ja dodałam suszony
sól do smaku
20 filecików anchois w oleju
18 czarnych oliwek - ja użyłam również zielonych
Przygotowanie:
Wodę wlej do miski, rozkrusz drożdże i wymieszaj. Przelej do pojemnika robota kuchennego, dodaj mąkę i miksuj 15 sekund.
Wlej 2 łyżki oleju, wsyp szczyptę soli i miksuj aż powstanie gładkie ciasto. Przenieś na stolnice , chwilkę wyrób i uformuj kulę. Przełóż do natłuszczonej miski, posmaruj po wierzchu oliwą i przykryj ściereczką. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej 80 ml oliwy, dodaj cebulę i smaż ją około 2 minuty. Dołóż tymianek, zmniejsz ogień i podgrzewaj 40 minut mieszając od czasu do czasu, aż cebula będzie miękka.
Piekarnik rozgrzej do 240 C przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40, ciasto przenieś na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt 25x35 cm, przenieść na blachę. Cebule lekko posól i rozłóż równomiernie na cieście. Filety anchois rozmieść na wierzchu tworząc kratkę, rozrzuć oliwki i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Piecz 15 - 20 minut, aż będzie chrupiące i lekko przyrumienione. Wyjmij z pieca i podawaj gorące ciepłe lub letnie pokrojone na kwadraty.
Razem ze mną piekli :)
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/03/pissaladiere.html