Wykonanie
Mus malinowy i delikatna masa czekoladowa z wiórkami czekoladowymiKolejne pyszne masy to torcików i innych przekładanych ciast :). Uwielbiam
musy owocowe zwłaszcza, gdy pochodzą z
owoców, które zamroziłam latem :D.

Mus malinowy:800 g mrożonych
malin2-3 łyzki
cukru pudru2
galaretki malinowe lub
żelatyna (4 łyżki namoczone w 1/2 szklanki zimnej
wody)200 ml
śmietany 18%- Łaciata100 g
gorzkiej czekolady1 op.
Śnieżki2 łyżki
żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wrzątkuOpis wykonania:Mus
Maliny przekładamy do garnka o grubym dnie podlewamy niewielka ilością
wody i gotujemy na małym ogniu do rozgotowania się
owoców.Przecieramy otrzymany gorący mus przez sito, przekładamy ponownie do garnka dodajemy
cukier i
galaretki mieszamy dokładnie. Odstawiamy, aż masa zacznie tężeć.( Gotowałam do otrzymania dość gęstego przecieru- potrzebowałam mniejszej ilości na mały tort . Jednak na większy nie trzeba tak zbytnio redukować płynu ważne by płynnego przecieru nie było więcej niż L)Masa czekoladowa
Śnieżkę ubijamy na
śmietanie. Połowę
czekolady roztapiamy i mieszamy z masą, wlewamy letnia
żelatynę cały czas mieszając.Resztę
czekolady trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do masy mieszamy.

Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy