ßßß Cookit - przepis na Mus malinowy i delikatna masa czekoladowa z wiórkami czekoladowymi

Mus malinowy i delikatna masa czekoladowa z wiórkami czekoladowymi

nazwa

Wykonanie

Mus malinowy i delikatna masa czekoladowa z wiórkami czekoladowymi
Kolejne pyszne masy to torcików i innych przekładanych ciast :). Uwielbiam musy owocowe zwłaszcza, gdy pochodzą z owoców, które zamroziłam latem :D.
Mus malinowy:
800 g mrożonych malin
2-3 łyzki cukru pudru
2 galaretki malinowe lub żelatyna (4 łyżki namoczone w 1/2 szklanki zimnej wody)
200 ml śmietany 18%- Łaciata
100 g gorzkiej czekolady
1 op. Śnieżki
2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wrzątku
Opis wykonania:
Mus
Maliny przekładamy do garnka o grubym dnie podlewamy niewielka ilością wody i gotujemy na małym ogniu do rozgotowania się owoców.
Przecieramy otrzymany gorący mus przez sito, przekładamy ponownie do garnka dodajemy cukier i galaretki mieszamy dokładnie. Odstawiamy, aż masa zacznie tężeć.
( Gotowałam do otrzymania dość gęstego przecieru- potrzebowałam mniejszej ilości na mały tort . Jednak na większy nie trzeba tak zbytnio redukować płynu ważne by płynnego przecieru nie było więcej niż L)
Masa czekoladowa
Śnieżkę ubijamy na śmietanie. Połowę czekolady roztapiamy i mieszamy z masą, wlewamy letnia żelatynę cały czas mieszając.Resztę czekolady trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do masy mieszamy.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/05/mus-malinowy-i-delikatna-masa.html