Wykonanie
Sezon
malin już niestety za nami, jednak na działeczce zachowały się jeszcze ostatki, które wykorzystałam do wykonania przepysznego placka
malinowego, które z każdym kęsem przypomina wspaniałe smaki lata. Ciasto jest idealne na letnie popołudnia, jest puszyste, lekkie i oczywiście łatwe do zrobienia. To absolutnie moja wariacja na temat pianki malinowej. Robiłam je na najmniejszej blaszce, ponieważ ilość
malin, którą miałam do dyspozycji nie była zbyt duża, ale kolejnym razem na pewno zrobię je na dużej blaszce, bo zniknęło w mgnieniu oka.Przepis na ciasto piankę
malinową poniżej:Składniki:
biszkoptygalaretka malinowa2
śnieżkimleko do
śnieżki1 łyżeczka
żelatynypełen kubek
malinmaliny do dekoracji200 ml
wodykostka
czekolady mlecznejPrzygotowanie:
Maliny wraz z
wodą wlać do małego garnka i zagotować, dodać do tego
galaretkę oraz
żelatynę i zostawić do wystygnięcia.
Biszkopty ułożyć na blaszce. Ubić
śnieżkę według przepisu, a kiedy
galaretka zacznie się ściągać zmiksować ze
śnieżką i zalać
biszkopty. Wstawić do lodówki. Kiedy pianka będzie wystarczająco sztywna że
maliny nie będą się w niej topić, ale na tyle miękka, że będą się lekko w niej zapadać wyłożyć ciasto
malinami. Rozpuścić
czekoladę i energicznie polać nią
maliny. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. I już można rozkoszować się wspaniałym smakiem
malin w delikatnym musie.Tak prezentuje się gotowa całość:

