ßßß
Składniki :25 dag mąki pszennej1/2 kostki margaryny1 żółtko2 łyżki śmietany 30 %4 łyżki cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowegoszczypta soli1 łyżka skórki cytrynowej lub 1/4 szklanki maku ( w mojej wersji )1/2 szklanki dowolnej marmoladyOpis wykonania :1. Mąkę mieszamy ze skórką lub makiem, solą i 3 łyżkami cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Dodajemy żółtko, pokrojone miękkie masło i śmietanę, dokładnie zagniatamy ciasto. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.2. Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na gr. około 3 mm i wykrawamy swoje ulubione kształty pamiętając by każde ciasteczko robić podwójnie, w jednym robimy na środku okienko.3. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 8 minut w 180 C.4.Pełne ciasteczka smarujemy podgrzanym dżemem, ciasteczka z dziurka posypujemy cukrem pudrem i układamy na pełnych, odstawiamy do zastygnięcia dżemu.5. Dżem wkładamy do garnka i podgrzewamy do roztopienia, przecieramy przez sitko dodajemy 1 łyżkę żelatyny namoczonej uprzednio w 1 łyżce zimnej wody. Mieszamy by się rozpuściła i odkładamy do stężenia. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na pełne ciasteczka.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy