ßßß
Składniki :1 kg piersi z indyka1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzuszczypta u mnie spora gałki muszkatołowej18 g soli peklowej1 płaska łyżeczka cukru pudru1/3 szklanki wodyOpis wykonania:Mięso płuczemy i osuszamy, kroimy na grubsze kawałki. Każdy kawałek lekko rozbijamy tłuczkiem. Do mięsa dodajemy przyprawy oraz wodę i wyrabiamy kilka minut ręką.Do szynkowaru wkładamy worek, mięso układamy w worku dokładnie upychając by nie powstały kieszenie powietrzne. Następnie worek dokładnie zawijamy i zamykamy szynkowar, wstawiamy na 24 h do lodówki.W wysokim garnku gotujemy wodę, wstawiamy szynkowar - woda musi sięgać powyżej poziomu mięsa.Parzymy w około 85 C przez 1 , 5 godziny.Studzimy szynkę w szynkowarze, następnie zimny szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin. I możemy się cieszyć domową szyneczką :)

Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy