Wykonanie
W końcu się zmobilizowałam i zrobiłam pyszna szyneczkę bez specjalnych dodatków proste składniki, dzięki
czemu szyneczka jest wspaniała :) idealna dla dzieci i osób na diecie :D. Prawdziwe
mięsko i wiem co jem, już dawno kupiłam
szynkowar, ale jakoś tak mi się nie chciało wziąć do tego. A że ostatnio kupiłam dwa swojskie
indyki i świeżego
mięska było dużo wybór padł na ten przepis. Pochodzi on ze świetnego bloga Cafe Babilon :).
Składniki :1 kg piersi z
indyka1 łyżeczka grubo mielonego
czarnego pieprzuszczypta u mnie spora
gałki muszkatołowej18 g
soli peklowej1 płaska łyżeczka
cukru pudru1/3 szklanki
wodyOpis wykonania:
Mięso płuczemy i osuszamy, kroimy na grubsze kawałki. Każdy kawałek lekko rozbijamy tłuczkiem. Do
mięsa dodajemy
przyprawy oraz
wodę i wyrabiamy kilka minut ręką.Do
szynkowaru wkładamy worek,
mięso układamy w worku dokładnie upychając by nie powstały kieszenie powietrzne. Następnie worek dokładnie zawijamy i zamykamy
szynkowar, wstawiamy na 24 h do lodówki.W wysokim garnku gotujemy
wodę, wstawiamy
szynkowar -
woda musi sięgać powyżej poziomu
mięsa.Parzymy w około 85 C przez 1 , 5 godziny.Studzimy
szynkę w szynkowarze, następnie zimny
szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin. I możemy się cieszyć domową szyneczką :)
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy