Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Adresy sklepów internetowychPrzechowywanie
wędlin - ... »
Szynka i pierś prasowana z
indykaZ lewej
szynka z indyka z praski w osłonce poliamidowej z prawej pierś z
indyka w osłonce barierowej (termokurczliwej).Składniki:-
udziec indyczy-
mieszanka przypraw do
kiełbasy szynkowej-
żelatyna- peklosól- osłonki poliamidowe- osłonki barierowe (termokurczliwe)Produktem wyjściowym jest
udziec indyczy, który należy poddać klasyfikowaniu.
Wykrajamy kość, błony, skórę. Skórę i kość odrzucamy.
Otrzymujemy
mięso I klasy
i klasy III
Mięso I kl. pokrojeone w kostkę i peklujemy 24h-48h - 17g peklosoli na 1 kg
mięsa.
Mięso III kl również peklujemy.Następnie III kl. mielimy 2-3
razy na sitku 2mm lub kutrujemy.
Mięso zmielone raz na dole zdjecia, a z maszynki wychodzi
mięso drugi raz mielone.
Mięso I kl. Należy wymasować z dodatkiem 10%
wody do całkowitego jej wchłonięcia. Można do tego celu użyć urządzenia np. automatu do pieczenia
chleba z dwoma mieszadłami. Wybieramy program mieszania ciasta bez grzania. Masujemy w ten sposób kawałki
mięsa I kl. ok. 30min dodając stopniowo
wodę w ilości 10% max 15%. Po takim zabiegu kawałki
mięsa są bardzo klejące.
Mięso po masowaniu z dodatkiem 10%
wody w maszynie do
chleba:
Następnie dodajemy do
mięsa I kl zmielone
mięso III klasy. Mieszamy i dodajemy
przyprawy. W tym przypadku zestaw przypraw do
kiełbasy szynkowej w ilości 5-7g/kg. Dodajemy
żelatynę w ilości ok. 1-2 łyżeczek na 1 kg.
Napełniamy ścisło poliamidowa osłonkę. Najlepiej za pomocą maszynki do
mięsa z końcówka do napełniania
kiełbas. Można też jeśli ktoś posiada użyć nadziewarki do
kiełbas.
Wkładamy tak napełnioną osłonkę do praski.
Praskę wstawiamy do garnka z
wodą o temp. 75-80 stopni. Parzymy ok. 1,45 do 2h.
Wyjmujemy z garnka zwalniamy docisk praski i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki celem stężenia.
Pierś indycza prasowanaPodobnie postępujemy z
piersią indyczą. Klasyfikujemy, czyli usuwamy błony, krajamy w kostkę i peklujemy jak
udziec.
Następnie masujemy kawałki
mięsa dodajemy III kl
mięsa z udźca
indyka. Mieszamy.Dodajemy
przyprawy:-
gałka muszkatołowa do smaku-
cukier puder 1 łyżeczka na 1kg-
żelatyna 1 łyżeczka na 1kgNapełniamy osłonki. W moim przypadku użyłem barierowych.
Zawiązujemy i wkładamy do garnka z
wodą i parzymy jak podano wyżej.Należy pamiętać, że im mniejsza średnica osłonki tym parzymy krócej. Zasadą jest 1h parzenia na 1kg wyrobu.Smacznegoponiedziałek, 08 lutego 2010, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter