Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Konserwa słoikowa
Metka łososiowa »
Szynkowa parzona
Skład podobny jak dla
kiełbasy szynkowej, ale wyrób nie jest wędzony, a jest prasowany.Surowce:-
mięso wieprzowe kl. I 2,5kg-
mięso ścięgniste kl III 0,5kg
Przyprawy:- peklosól 18-20g/kg w zależności od upodobań
smakowych-
pieprz biały 1g/kg-
czosnek granulowany wg. uznania lub bez jak ktoś nie lubi-
gałka muszkatołowa 0,1g/kg- osłonki barierowe
Mięso pokroić w kostkę ok. 4x4cm i zapeklować na sucho 24-48h.
Mięso kl. I należy teraz zmiękczyć za pomocą tłuczka do kotletów. Tak aby nabrało plastyczności.
Mięso kl. III zemleć na sitku 3mm dwa
razy.Wymieszać zmielone
mięsa razem, aż nabiorą kleistości i dodać
przyprawy. Można dodać 5%
wody i dokładnie dalej mieszać. Napełnić osłonki barierowe (termokurczliwe) tak, aby nie było powietrza. Podczas parzenia następuje wyciek kolagenu i aby go utrzymać na zewnątrz w zwartej konsystencji można dodać troszkę
żelatyny. Wtedy
szynkowa będzie w otoczce z
galaretki.Przygotowane batony parzyć 1,45h w wodzie o temp. 75 stopni. Schłodzić najpierw w zimnej wodzie, a następnie do całkowitego wystygnięcia w pozycji wiszącej do temp wewnątrz poniżej 10 stopni. Przechowywać w lodówce.sobota, 01 września 2012, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter