ßßß
Skład podobny jak dla kiełbasy szynkowej, ale wyrób nie jest wędzony, a jest prasowany.Surowce:- mięso wieprzowe kl. I 2,5kg- mięso ścięgniste kl III 0,5kgPrzyprawy:- peklosól 18-20g/kg w zależności od upodobań smakowych- pieprz biały 1g/kg- czosnek granulowany wg. uznania lub bez jak ktoś nie lubi- gałka muszkatołowa 0,1g/kg- osłonki barieroweMięso pokroić w kostkę ok. 4x4cm i zapeklować na sucho 24-48h.Mięso kl. I należy teraz zmiękczyć za pomocą tłuczka do kotletów. Tak aby nabrało plastyczności. Mięso kl. III zemleć na sitku 3mm dwa razy.Wymieszać zmielone mięsa razem, aż nabiorą kleistości i dodać przyprawy. Można dodać 5% wody i dokładnie dalej mieszać. Napełnić osłonki barierowe (termokurczliwe) tak, aby nie było powietrza. Podczas parzenia następuje wyciek kolagenu i aby go utrzymać na zewnątrz w zwartej konsystencji można dodać troszkę żelatyny. Wtedy szynkowa będzie w otoczce z galaretki.Przygotowane batony parzyć 1,45h w wodzie o temp. 75 stopni. Schłodzić najpierw w zimnej wodzie, a następnie do całkowitego wystygnięcia w pozycji wiszącej do temp wewnątrz poniżej 10 stopni. Przechowywać w lodówce.sobota, 01 września 2012, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter