Wykonanie
Sezon
jagodowy nie mógł by się u mnie obyć bez wykonania podstawowego ciasta :)
drożdżowego, a że ostatnio dostałam sporo
rabarbaru, a szkoda by było nie wykorzystać połączyłam oba składniki i ciasto wyszło pyszniutkie. Upiekłam dwie blachy i znikły w mgnieniu oka :).

Składniki :3 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru kryształu15 dag
masła5 dag
drożdży5 szt
jajek1 szklanki
mleka1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru waniliowego250 g
jagód250 g
rabarbaru1/2 szklanki
cukruKruszonka:1/2 szklanki
mąki4 dag
masła3 łyżki
cukruOpis wykonania :1.
Jagody płuczemy i odsączamy,
rabarbar myjemy, obieramy, drobno kroimy w kostkę i zasypujemy 1/2 szklanki
cukru kryształu odstawiamy.2. Z 2 łyżek
mąki, łyżki
cukru,
drożdży i lekko podgrzanego
mleka robimy zaczyn.3.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Żółtka ucieramy z
cukrem,
solą i
cukrem waniliowym.
Białka ubijamy na sztywno.Wyrośnięty zaczyn wlewamy do przesianej
mąki, dodajemy utarte
żółtka i ubitą pianę. Wszystko delikatnie ze sobą łączymy. Następnie dodajemy roztopione ciepłe
masło i dokładnie wyrabiamy ciasto do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Następnie wykładamy do wysmarowanej lub wyłożonej papierem formy.5. Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym
jajkiem i układamy
owoce, posypujemy kruszonką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.6. Pieczemy przez 45 minut w 190 C.





