ßßß
Składniki :5 jajek1 szklanka cukru kryształu100 g świeżych drożdży1 szklanka oleju1 szklanka mleka5 szklanek mąki1 opakowanie cukru waniliowego700 g owoców sezonowych u mnie jagodyKruszonkaszklanka mąkiszklanka brązowego cukru10 dag masłaOpis wykonania :1. Składniki należy dodawać do ciasta w takiej kolejności jaka jest podana w przepisie jest to bardzo ważne :).Do dużej miski wbijamy jajka, rozmącamy, dodajemy kolejno cukier, kruszymy drożdże, wlewamy olej. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy przesiana mąkę.2. Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy drewniana łyżką na jednolitą masę. Ciasto rozkładamy w formie, owoce myjemy i rozkładamy na cieście.3. Przygotowujemy kruszonkę mieszamy mąkę z cukrem i drobno pokrojonym masłem wszystko ze sobą zagniatamy, posypujemy ciasto. Blachę z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w temp. max 180 C przez ok 50-60 minut.


źródło:gazetka Najlepsze ciasta 2013Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy