Wykonanie
Jakie są najbardziej znane i lubiane tradycyjne potrawy świąteczne? Myślę, że gdzieś tam pomiędzy pierogami a barszczem na pewno na podium znalazłby się również piernik. Ale komu tu się dziwić, ten zapach
korzennej przyprawy czy smak śliwkowej
konfitury sprawia, że nawet będąc na diecie trudno jest się oprzeć i nie skubnąć choć kawałka. No i oczywiście błyszcząca
polewa czekoladowa nadająca obłędnego smaku. Takie połączenie nie może się nie udać.Co ja lubię w piernikach to fakt, że mogą stać i stać i czekać na zjedzenie przez niezapowiedzianych gości. (chociaż często i tak nawet tygodnia nie postoją)A ten przepis jest dla każdego, kto budzi się tydzień przed świętami i przypomina sobie, że to już niedługo, bo przecież jest miliony innych rzeczy na głowie w listopadzie (chociażby andrzejki :) ).

Składniki (na 2 pierniki):340g
miodu (najlepiej miękkiego lub płynnego)160g
cukru130 g miękkiego
masła3
jajka1/3 szklanki kwaśnej
śmietany 18%2 łyżeczki
sody670g
mąki pszennej2 opakowania
przyprawy do piernikaszczypta
solikonfitura śliwkowaPolewa:4 łyżki
mleka6 łyżek
cukru4 łyżki
kakao100g
masłaMiód,
cukier i
masło zagotować i odstawić do ostudzenia. Następnie do ostudzonej masy dodać roztrzepane
jajka, przesianą
mąkę oraz rozpuszczoną w
śmietanie sodę. Wszystko dokładnie wymieszać przełożyć do ceramicznego lub szklanego naczynia, przykryć ściereczką. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce na min.7 dni. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć keksówki papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Piec ok.50 min (po 40 sprawdzić patyczkiem).Gotowe i ostudzone pierniki przekroić, wysmarować
konfiturą, przykryć drugą połową. Resztę
konfitury nałożyć na wierzch.Polewa: wszystkie składniki wrzucić do rondla, wymieszać, zagotować. Poczekać aż polewa trochę wystygnie i polać pierniki.W kolejnym
poście przepis na błyskawiczne pierniczki :)


Piękna Grecja

https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4