Wykonanie
Ostatnio dodałam przepis na ciasto ucierane ze
śliwką, dostałam zapytanie na maila czy można dodać np.
dynie lub
marchewkę albo inne warzywo. A więc tak można! Postanowiłam zrobić ciasto ucierane z
cukinią z dodatkiem
wanilii.
kostka
masła1 szklanka
cukru4
jajka1,5 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukiniałyżeczka
waniliiMasło rozcieram z
cukrem, dodaje
żółtka,
mąke,
wanilie i
proszek do pieczenia. Ucieram na gładką mase.
Białka ubijam na sztywną piane, dodaje do masy i mieszam delikatnie łyżką lub mikserem na małych obrotach. Blachę do pieczenia smaruje tłuszczem i posypuje
mąką lub
bułką tartą / w przypadku braku papieru do pieczenia ;) / Wykładam na nią przygotowaną masę i posypuje startą na grubych oczkach
cukinią. Piekę przez ok godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podczas pieczenia
cukinia częściowo zanurzą się w cieście i robi się lekko zarumieniona.