Wykonanie
Karotenoidy te znaleźć można w warzywach i owocach. Sprawiają one, że
pomidory są czerwone, a
dynia pomarańczowa. Istnieje kilkaset rodzajów barwników roślinnych, ale tylko kilka z nich ma znaczący wpływ na nasz organizm. Należą do nich beta-karoten, alfa-karoten, kryptoksantyna, likopen, luteina i zeaksantyna.Najwięcej beta-karotenu jest w
marchwi,
szpinaku, pomidorach, morelach i dyni, likopenu w czerwonych owocach, np. czerwonych grejpfrutach i
arbuzie . Luteiny i zeaksantyny szukajmy w ciemnozielonych warzywach, czyli w brokułach,
jarmużu,
szpinaku,
natce pietruszki,
brukselce, a także w
czerwonej papryce i
kukurydzy . Kryptoksantynę znajdziemy w owocach
mango, pomarańczach i brzoskwiniach .Autorka badań Julia Boehm z Harvard School of Public Health przyznała, że były to jedne z pierwszych prac naukowych wykazujących związek pomiędzy optymizmem a poziomem karotenoidów w naszym organizmie.Jednak karotenoidy to nie tylko źródło optymizmu. Są one też
silnymi antyoksydantami, czyli przeciwutleniaczami, neutralizującymi wolne rodniki, które w nadmiarze szkodzą komórkom i przyspieszają starzenie skóry. Jednym z głównych czynników powodujących starzenie się naszej skóry jest promieniowanie UV, które
między innymi pobudza wolne rodniki do atakowania komórek naszego organizmu, co prowadzi do ich osłabienia, a w późniejszym czasie do śmierci. Najlepszymi naturalnymi antyoksydantami są właśnie karotenoidy.Związki te usprawniają także nasz system obronny. Dzięki stymulacji układu odpornościowego, organizm tworzy więcej tzw. makrofagów, komórek naturalnych K i pomocniczych typu T, które wykazują zdolność niszczenia nie tylko wirusów, ale także komórek
rakowych.Rola karotenoidów w naszym organizmie jest nieoceniona, sięgajmy więc po
warzywa i owoce jak najczęściej!