Wykonanie
Pączki z
kajmakiem to idealna propozycja na tłusty czwartek. Tradycyjne
ciasto drożdżowe na pączki i pyszna masa kajmakowa (krówkowa) - czy może być pyszniejsze połączenie? :)Pączki uformowałam w podłużny kształt, żeby odróżniały się od tych klasycznych. Można je nadziewać przed lub po usmażeniu, nakładając kajmak na całą długość pączka, jeśli robimy to przed smażeniem lub nadziewając go w dwóch miejscach (od
spodu lub z
boku) po usmażeniu, żeby pączek na całej długości miał w sobie nadzienie.Pączki po usmażeniu obtoczyłam w drobnym cukrze wymieszanym z domowym
cukrem waniliowym, który znacznie podbił smak całości. Możecie też udekorować je tradycyjnym lukrem lub oprószyć
cukrem pudrem.Z poniższego przepisu można przygotować 14-15 dużych pączków .

Składniki:400g
mąki pszennej + do podsypywania200ml
wody lub
mleka30g
drożdży świeżych70g
cukru4
żółtka40g
masła1 łyżka ekstraktu z
wanilii1 łyżka
spirytusu lub
wódki200g masy kajmakowej (krówkowej)100g drobnego
cukru (u mnie wymieszany z domowym
cukrem waniliowym) do obtoczenia usmażonych pączków1,5-2l
oleju do smażenia

Wykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
masło roztopić, ostudzić-
drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać 1/2 łyżki
cukru, 2 łyżki
mąki oraz około 50ml
wody, wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu-
żółtka utrzeć z
cukrem do uzyskania białej, puszystej masy-
mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utarte z
cukrem żółtka, resztę
wody (lub
mleka), ekstrakt z
wanilii oraz
wódkę, składniki wymieszać, wyrabiać przez kilka minut (można mikserem z hakiem do
ciasta drożdżowego lub ręcznie), następnie stopniowo dodawać rozpuszczone
masło, dalej wyrabiając- ciasto należy wyrabiać w
sumie 15-20 minut ręcznie lub 10-15 minut mikserem, ważne jest, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej pęcherzyków powietrza

- wyrobione ciasto powinno być elastycznie i gładkie i choć może się nieco lepić, powinno odchodzić od dłoni- ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i folią (żeby nie wyschło), pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to 1-1 , 5 godz.)- wyrośnięte ciasto powtórnie krótko zagnieść, podsypując
mąką, jeśli się klei, podzielić na 14-15 równych części- każdą część rozpłaszczać na dłoni na kształt prostokąta, na środek nakładać pasek kajmaku (u mnie pełna łyżeczka na każdy pączek), zlepić brzegi ciasta, tworząc w dłoniach podłużny kształt pączka- uformowane pączki odkładać na oprószony
mąką blat, łączeniem do dołu, przykryć ściereczką i pozostawić na 20-30 minut do napuszenia- pod koniec wyrastania pączków
olej przelać do szerokiego rondla i rozpocząć jego podgrzewanie

- gotowy do smażenia pączków
olej powinien
mieć temperaturę około 175 stopni, można to sprawdzić termometrem cukierniczym lub wrzucić do
oleju skórkę
chleba - jeśli nie utonie, utrzyma się na powierzchni, a wokół niej pojawią się bąbelki, oznacza to, że temperatura jest odpowiednia- pączki wkładać do
oleju wyrośniętą częścią do
spodu, pamiętając, że podczas smażenia mocno urosną, więc nie może ich być na raz za dużo- smażyć z obu stron, po około 2 minuty z każdej, do zrumienienia- usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową, układać na talerzu wyłożonym grubą warstwą ręczników papierowych (wchłoną nadmiar tłuszczu), jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cukrze- podczas smażenia pączków należy regulować moc palnika, gdyż temperatura
oleju będzie się wahać - w za niskiej pączki nasiąkną tłuszczem, w zbyt wysokiej będą się palić, a w środku pozostaną surowe