ßßß



2 duże jogurty greckie o zawartości tłuszczu 10% (każdy po 350 g)ulubione dodatki (mogą być zioła, cebulka, czosnek, szczypiorek, przyprawy, łosoś, chrzan i wiele innych)sól (oszczędnie, jogurt zmniejszy swoją objętość, mnie wystarczyły 3 szczypty na całość)Jogurt mieszamy z ulubionymi dodatkami ( u mnie słodka papryka i szczypiorek).

Gazę złożoną na 4 warstwy rozkładamy na sitku, wykładamy jogurt i tworzymy zawiniątka związując u góry mocna nitką.
"Woreczki" zawieszamy na sznureczkach (w temp. pokojowej) pod spodem ustawiając głęboki talerz lub miskę na ociekającą serwatkę. Zostawiamy w ten sposób na 24 godziny.
Po upływie tego czasu woreczki odcinamy i wkładamy na parę godzin do lodówki, na końcu wyjmujemy z gazy i mamy gotowy serek kanapkowy, pyszności.