Wykonanie
Pyszny, kanapkowy
serek, zrobiony z
jogurtów greckich. Zachwyci każdego kogo nim poczęstujcie - gwarantuję. Można dodać do niego
zioła lub
przyprawy, wszystko według własnego gustu. Ja przygotowałam naturalny, lekko słony, by użyć go do przełożenia ciasta
marchewkowego, którym pochwalę się za kilka dni. Z 800 gram
jogurtu wyszło, ponad 400 gram
serka. Zapraszam!
SKŁADNIKI:800 g
jogurtu greckiegopół łyżeczki
solizioła opcjonalniegazaPRZYGOTOWANIE:W misce mieszamy
jogurt z
solą, opcjonalnie dodajemy
zioła. Przygotowujemy miskę, gęste sito, gazę i duży talerz. Do miski wkładamy sito, na sito rozkładamy gazę, na którą wylewamy przygotowany
jogurt. Gazę z
jogurtem zawiązujemy na kształt sakiewki. Całość przykrywamy talerzem i wkładamy do lodówki na 1-2 dni.
Serek będzie dobry już po pierwszej dobie, ja jednak po tym czasie mocniej ściskam gazę i pozostawiam
serek do mocniejszego zagęszczenia. Smacznego!