Wykonanie
Z informacjami o congee spotkałam się wielokrotnie, przeglądając książki o gotowaniu według pięciu przemian. Zupa ma wiele dobroczynnych właściwości, jest lekkostrawna, dostarcza wiele energii, wzmacnia ,,czi " i krew. Można ją podawać małym dzieciom i osobom chorym. Mimo wszystko perspektywa gotowania i jedzenia kleiku
ryżowego nie wydawała mi się szczególnie pociągająca ;)Dopiero po przeczytaniu wstępu do przepisu na congee, w książce ,,Kuchnia chińska według Goka
Wana", zdecydowałam się ugotować tą zupę. Autor tak sympatycznie pisze o congee twierdząc, że wszyscy Chińczycy uwielbiają tą zupę i zaczynają nią śniadanie. Chyba miliony Chińczyków nie mogą się mylić?:)Do ugotowanego congee dodałam
jajko ,,w koszulce" i trochę
sosu sojowego - było to pyszne śniadanie.Aby podać zupę na śniadanie, trzeba ugotować ją dzień wcześniej, ponieważ wymaga gotowania ok. 1-2 godziny. Chińczycy gotują congee kilka godzin, jednak wystarczy 40 minut gotowania, aby zupa była odpowiednio ugotowana.


Składniki:1/2 szklanki
ryżu4-5 szklanek
wody1/2 łyżeczki
soli1/2 -1 łyżeczka jasnego
sosu sojowegojajko ,,w koszulce"
czerwona papryka,
koperek - do dekoracji zupyPrzygotowanie:
Ryż dokładnie wypłukać na sitku.
Ryż przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i dodać
wodę i
sól .Zupę doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień do minimum. Mieszać od czasu do czasu i ewentualnie uzupełnić
wodę, aby
ryż się nie przypalał. Gotować 1-2 godziny. Im dłużej tym lepiej :)Po przełożeniu do miski, dodać do zupy
jajko,
sos sojowy,
paprykę i
koperek .Smacznego